NORMATIVA EN DEFENSA DEL COL·LECTIU LGTBI

València multarà amb fins a 120.000 euros les teràpies per modificar l'orientació sexual

El govern autònom veta per llei els tractaments que són «una autèntica tortura i una crueltat»

El PP és l'únic grup que s'ha abstingut al·legant que pot anar contra la llibertat dels centres educatius

zentauroepp45979701 valencia  21 11 2018  sociedad  ley lgtbi el pleno de les co181123172314

zentauroepp45979701 valencia 21 11 2018 sociedad ley lgtbi el pleno de les co181123172314 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero
Nacho Herrero

Periodista

ver +

A la Comunitat Valenciana els tractaments que prometen modificar l’orientació sexual sortiran molt cars, concretament a qui els ofereixi. L’aprovació a les Corts de la Llei LGTBI suposa que es castigarà com a infracció molt greu, amb multes des de 60.001 fins a 120.000 euros, aquesta mena de pràctiques. 

L’article 7 prohibeix explícitament “la pràctica de mètodes, programes i teràpies d’aversió, conversió o contracondicionament destinades a modificar l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere de les persones”. “Són una autèntica tortura i una crueltat i ens situarem com un territori lliure d’aquestes teràpies”, ha explicat la vicepresidenta Mónica Oltra, que, des de la seva Conselleria d’Igualtat, ha impulsat la norma.  

“Hemd’ensenyar a la societat que no es pot jugar amb la vida de menors, d’adolescents o de qualsevol que no tingui encara consolidada la seva opció. És molt perillós aquest missatge que diu a les persones que poden sotmetre’s a aquestes teràpies i que ja no tindrà problemes de cara a la societat sense tenir en compte com se sent aquesta persona amb si mateixa”, ha explicat a EL PERIÓDICO Àlec Casanova, coordinador general de Lambda

Col·legis concertats i privats

Precisament aquest article, l’eliminació del qual reclamaven per entendre que pot no complir la Constitució, ha sigut un dels motius pels quals el PP s’ha abstingut en la votació, davant els vots favorables de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. Han remarcat, això sí, estar en contra d’aquestes tècniques

El públic aplaudeix la decisió del ple de les Corts, dimecres / KAI FÖRSTERLING

Els populars argumenten que algunes de les propostes en matèria d’educació, que inclouen protocols de prevenció, acompanyament i intervenció en casos d’assetjament o violència, formació del professorat i promocions de la igualtat en la diversitat, poden anar contra la llibertat d’ideari dels centres concertats i privats i contra la llibertat de càtedra. 

Però Fran Ferri, diputat de Compromís, ha recordat que fa tot just quatre anys a la Universitat Catòlica s’equiparava “l’homosexualitat amb el tabaquisme” i ha apuntat que “no podem deixar cap porta oberta a l’homofòbia” als centres d’ensenyament. “Per fi ens incorporem a aquestes legislacions avançades al món que aposten per la igualtat i la diversitat com un valor social”, ha assenyalat Oltra, que ha remarcat que el text estableix la igualtat i la no-discriminació “des de la infantesa fins a l’última etapa de la vida”.

Gestació i adopció 

“Inclou les mesures perquè es generi una igualtat real en la vida i una lluita contra els delictes d’odi, l’homofòbia i les actituds de menyspreu o discriminació al món que sigui, en el laboral, en l’ensenyament o en el lleure”, ha destacat.  El text apunta que “almenys” tots els municipis amb més de 50.000 habitants comptaran a les policies “amb un grup especialitzat en prevenció de delictes d’odi”.

També es crearà un “serveid’acollida residencial per a persones LGTBI en situació d’especial vulnerabilitat o d’exclusió” a causa de la seva condició. 

La llei obliga al sistema sanitari públic a promoure “programes i protocols específics que donin resposta a les necessitats pròpies i a la salut sexual i reproductiva de les persones LGTBI”.

Notícies relacionades

També garanteixl’accés a tècniques de reproducció assistida, “de les quals seran beneficiàries totes les persones amb capacitat gestant o les seves parelles” i que no hi haurà discriminació “en la valoració de la idoneïtat” en els processos d’adopció acolliment familiar.

Durant el debat, Ferri ha penjat en el seu escó la bandera de l’arc de Sant Martí, que finalment ha quedat sobre l’escó d’Oltra després que tots dos s’hagin fos en una abraçada després de l’aprovació de la llei.