CONFLICTE AL COS POLICIAL

La batalla política amenaça de deixar els Mossos sense els recursos promesos

Sense pressupostos catalans i generals no hi haurà convocatòria de noves places ni pagament del deute de 800 milions de Rajoy

Un grup d'agents pernocta davant la Conselleria, talla el carrer Diputació i protesta per reclamar les condicions perdudes

e720cc42-2140-49ac-82d9-f98f0153054b / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Uns 400 mossos s'han manifestat aquest dilluns davant la Conselleria d'Interior en una altra protesta contra els seus caps polítics a qui responsabilitzend'una falta d'efectius apressant, que posa en risc la seva seguretat i la del ciutadà a qui protegeixen, i d'arrabassar-los condicions laborals que volen recuperar. A l'interior del departament, amb el soroll dels petards de la concentració de fons, se celebrava el Consell de la Policia, l'òrgan que reuneix la cúpula dels Mossos i d'Interior amb els sindicats.

Aquesta última acció ha durat gairebé un dia sencer. Ahir diumenge diversos agents van tallar el carrer de Diputació a les 20.00 hores i l'han mantingut tancat durant la nit dormint al ras davant la Conselleria. De nou, ha sigut promoguda per MosS.O.S., la plataforma interna que va sorgir espontàniament a l'estiu i que en pocs mesos ha sigut capaç de coordinar protestes internes com la negativa a realitzar hores extres –que han compromès seriosament el model antiterrorista dels Mossos–, una primera concentració davant la Conselleria (17 de setembre), la manifestació més multitudinària dels últims anys (6 d'octubre) i aquesta tercera mobilització davant de la seu del conseller Miquel Buch, de seguiment sensiblement inferior a les dues anteriors. El portaveu de MosS.O.S., des del carrer ja que cap representant d'aquest col·lectiu no ha rebut permís per assistir al Consell, ha demanat que s'atalli almenys allò que la Conselleria sí que pot solucionar pel seu compte. Com reajustar "els canvis d'horari imprevistos", recuperar "dos dies d'assumptes personals" o pagar l'hora extra "a un preu superior al de l'hora ordinària".

Negociació sense acord

Notícies relacionades

A la taula de reunió del Consell, el director general Andreu Martínez ha provat de convèncer els sindicats que precisament aquesta petició de MosS.O.S. és el que els estava entregant. "S'ha ofert augmentar el preu de l'hora extra un 21% –una xifra que suposaria pagar-la a un preu semblant que al de l'ordinària–, culminar l'última fase d'equiparació amb els Bombers de la Generalitat i concretar com es reajusten els horaris i es tornen els dies d'assumptes personals", ha enumerat. També s'ha arxivat el detonador que va propiciar el naixement de MosS.O.S., l'impagament de les hores extres realitzades durant el dispositiu Àgora, activat durant el referèndum unilateral de l'1-O. Segons Martínez, rebran finalment aquests diners en la nòmina del novembre, uns 750 euros per funcionari. Per a la Conselleria, els deures que els corresponen a ells estan fets. O gairebé fets. Però els sindicats no ho veuen igual. I tampoc la plataforma de MosS.O.S. que, amb independència d'on comença i acaba la jurisdicció de cada departament o govern –català i espanyol–, exigeix respostes davant dels problemes quotidians dels agents.

Agents dormint al ras davant la Conselleria d'Interior / MosS.O.S.

El fangar polític

La realitat dels policies és que l'absència d'efectius deixa el cos a punt del col·lapse. També que falten molts recursos materials, per a vehicles, armes o vestuari. Però la convocatòria de 750 agents prevista per al juny del 2019 –i que permetria incorporar aquests efectius a mitjans del 2020- depèn que s'aprovin els Pressupostos de la Generalitat. Una cosa impossible sense el suport de Catalunya en Comú o del PSC. I alhora, la liquiditat de la Conselleria es veuria notablement alleujada si el govern de Sánchez saldés el deute de 800 milions d'euros contret pel president Mariano Rajoy. Però sense pressupostos estatals, una cosa també impossible sense el suport, aquesta vegada, d’ERC  o elPDECat, això tampoc no passarà. És a dir, tret d’un miracle d'última hora, l'enverinament polític continuarà deixant els Mossos sense més agents i sense més recursos materials.

Mossos davant de la conselleria, aquest nit passada / Alejandro garcía (efe)