Gil Tamayo (CEE) ho admet

L'Església espanyola admet un "silenci còmplice" amb la pederàstia però estén aquesta culpa a tota la societat

El portaveu demana assumir "la quota de responsabilitat en aquesta cultura comuna compartida de silenci"

Els bisbes denuncien una "inquisició laica" contra l'Església a Espanya pels casos d'abusos sexuals

los-obispos-denuncian-una-inquisicin-laica-contra-la-iglesia / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, ha admès que durant anysl’Església ha guardat un "silenci còmplice"davant delscasos de pederàstia en el si d’aquesta institució, que ha emmarcat en un context d’"inacció de tota la societat espanyola"davant d’aquests delictes.

"És veritat que l’Església està obligada a un testimoni més coherent que ningú, però això no eximeix la resta d’assumir la seva quota de responsabilitat en aquesta cultura comuna compartida de silenci", ha considerat Gil Tamayo en una entrevista amb Efe concedida una setmana abans de concloure el seu mandat.

El també portaveu dels bisbes espanyols ha considerat que la "inacció" de l’Església ha sigut la mateixa que la de tota la societat espanyola. "Compartíem aquesta cultura i ara ens adonem que ha sigut un silenci còmplice".

"Abandó social"

"Ara hi ha una condemna justa de la societat, però hem conviscut fins no fa gaire temps amb un abandó social amb aquestes qüestions igual que s’ha conviscut, desgraciadament, amb la violència contra la dona", ha afegit.

Després de reconèixer la responsabilitat i el silenci de l’Església davant de la pederàstia, Gil Tamayo ha asseverat que a Espanya hi ha una campanya "intencionalitzada" per desacreditar aquesta institució i en què no es dubta, fins i tot, en instrumentalitzar les víctimes i convertir el seu testimoni en un espectacle.

Segons la seva opinió, s’està "criminalitzant" l’Església mitjançant una campanya mediàtica i política amb l’objectiu de "desacreditar una institució que pot aixecar la veu davant d’altres qüestions i interessa callar-la".

"Remei compartit"

Tampoc està d’acord que les penes o el càstig que imposa l’Església als pederastes siguin "lleus". "Les penes han sigut més lleus per part de l’Estat, que les prescriu" i que deixa les víctimes sense possibilitat de defensar-se, ha dit. Per això, ha insistit en la necessitat de buscar "un remei compartit" i que tota la societat assumeixi la seva responsabilitat davant dels casos de pederàstia.

Uns casos que, ha explicat, encara no es poden quantificar però en què s’està treballant per "prevenir, curar, reparar i castigar", amb la intenció clara d’"acabar amb la pederàstia a les files" de l’Església. 

los-obispos-denuncian-una-inquisicin-laica-contra-la-iglesia / periodico

"Inquisició laica"

En una altra entrevista, aquesta vegada a Europa Press, Gil Tamayo ha denunciat que a Espanya en aquests moments s’està produint una "inquisició laica". "Hi estem treballant, però no volem veure’ns posats en un focus de sospita perquè s’hagi erigit una inquisició laica amb uns interessos que no són els de defensa de les víctimes sinó desacreditació de l’Església", ha assegurat.

Notícies relacionades

Gil Tamayo ha assegurat que estan treballant, a través de la Comissió, acabada de crear, que actualitzarà els protocols contra els abusos a l’Església, per fer d’aquesta "un lloc segur per als menors" i ha remarcat que un sol delicte d’aquest tipus "ja és rellevant" i han de "castigar-lo" perquè l’abús sexual a un menor per part d’un sacerdot és "un veritable crim, un delicte greu i un pecat horrorós". No obstant, ha demanat "no criminalitzar" l’Església, una cosa que al seu parer s’està fent en aquests moments a Espanya "dirigint el focus sobre el clergat i estenent una capa de sospita social de manera interessada amb tota una estratègia política mediàtica".

Per al portaveu dels bisbes, referent als abusos sexuals a menors s’ha de "posar el focus en tota la societat" perquè tot i que l’Església catòlica té la seva "responsabilitat" i "la seva part amb la gravetat que exigeixen els seus principis", considera que en l’àmbit familiar és on estadísticament es produeix el major nombre de casos". Tot i això, ha reconegut que això no els "eximeix" d’"una responsabilitat" i d’una feina que han de fer i ha assegurat que fins fa poc no han tingut aquesta "percepció de la gravetat" d’aquests delictes.