L'Església posa al capdavant de la comissió antipederàstia un bisbe acusat d'encobrir abusos

El bisbe d'Astorga, Juan Antonio Menéndez Fernández, va ser molt qüestionat per la seva gestió dels casos de La Bañeza i Puebla de Sanabria

El cardenal Ricardo Blázquez, presidente de la Conferencia Episcopal.

El cardenal Ricardo Blázquez, presidente de la Conferencia Episcopal. / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / El Periódico / Madrid

L’Església catòlica espanyola ha anunciat aquest dimarts la creació d’una comissió antipederàstia que elaborarà una nova normativa per a la prevenció i protecció dels abusos sexuals a menors i revisarà els seus protocols d’actuació davant d’aquests casos, segons ha informat avui la Conferència Episcopal (CEE). No obstant, l’anunci ha suscitat una agra polèmica, ja que aquest òrgan antipederàstia estarà presidit pel bisbe d’Astorga, Juan Antonio Menéndez Fernández, canonista, que va ser molt qüestionat per la seva actuació en els casos d’abusos de La Bañeza i Puebla de Sanabria. En concret, va ser acusat d’encobrir els abusos i de no expulsar el sacerdot autor d’aquests abusos.

La nova normativa que crearà aquesta comissió substituirà els protocols d’actuació elaborats el 2010 conforme a la legislació de l’Estat i a l’ordenament canònic que orienten bisbes, sacerdots, religiosos i institucions eclesiàstiques sobre com procedir en cas de detectar agressions o abusos sexuals a menors o possessió de pornografia infantil, entre altres supòsits. 

Per actualitzar aquests protocols, el Comitè Executiu de la CEE ha aprovat la creació d’una comissió que també servirà per preparar els materials de treball que presentarà el president Ricardo Blázquez en la reunió convocada per al pròxim mes de febrer pel papa Francesc amb els presidents de totes les Conferències Episcopals per parlar dels casos d’abusos.

Actualitzar protocols

Estarà composta per juristes de la Junta Episcopal d’Assumptes Jurídics, del Servei Jurídic Civil, del Tribunal de la Rota de la Nunciatura Apostòlica, del Servei Jurídic de CONFER i de la vicesecretaria per a Assumptes Generals.

Aquesta comissió té també l’objectiu d’actualitzar els protocols d’actuació de l’Església espanyola que serveixen per tractar els casos d’abusos a menors des del punt de vista jurídic i canònic.

Posteriorment, redactarà una nova normativa per a la prevenció i protecció d’abusos sexuals a menors.

Aquesta nova normativa, que substituirà els protocols actuals, s’adequarà al ‘Model de directives’ redactat per la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors amb finalitat d’ajudar les Conferències Episcopals i les congregacions religioses a desenvolupar i implementar polítiques i procediments per a la protecció de menors i adults vulnerables contra l’abús sexual, respondre als abusos a l’Església i demostrar integritat en aquesta feina.

Compromís de "cuidar i educar"

L’Església espanyola compta des del juny del 2010 amb dos protocols d’actuació, conforme a la legislació de l’Estat i a l’ordenament canònic que serveix als bisbes, sacerdots, religiosos i institucions eclesiàstiques per saber com actuar en cas d’agressions o abusos sexuals a menors.

La CEE ha remarcat que l’Església catòlica té el compromís de "cuidar i educar, amb respecte i exercint el seu ministeri, protegir tots els menors i adults vulnerables, crear comunitats segures i solidàries que ofereixin un entorn d’amor on hi hagi una vigilància informada sobre els perills de l’abús".

Notícies relacionades

Per a això, es compromet a seleccionar i formar "acuradament" tots aquells amb alguna responsabilitat a l’Església i a respondre "a cada queixa d’abús contra el personal de l’Església procurant oferir un ministeri apropiat de cura pastoral a aquells que han patit abús".

També a oferir assistència i suport pastoral, "incloent supervisió i remissió a les autoritats apropiades, a qualsevol membre de la comunitat eclesiàstica, que se sap que ha comès un delicte contra un menor, jove o adult vulnerable".