CRISI AL MEDITERRANI

La inusual arribada de pasteres a Màlaga obliga a buscar solucions d'emergència

Salvament Marítim rescata més de 500 persones només el mes de novembre, 7.000 des de començament d'any

Les oenagés qüestionen l'ús provisional d'una caseta de fira per acollir els immigrants

zentauroepp45880842 inmigrantes malaga migrantes181113214219

zentauroepp45880842 inmigrantes malaga migrantes181113214219 / JON NAZCA

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Ni les notícies dels companys desapareguts dissuadeixen elsimmigrants  que desafien el Mediterrani a la recerca d'un futur. Salvament Marítim va rescatar ahir 198 persones, entre les quals quatre nens de poca edat i 31 dones, que navegaven pel mar d'Alborán en direcció a les costes espanyoles. Amb ells ja són més de 500 els immigrants arribats a Màlaga aquest mes de novembre, la qual cosa deixa en evidència la precarietat de les instal·lacions previstes per a la seva atenció. En espera d'un recinte permanent, se'ls ha arribat a reallotjar en una caseta de fira, la qual cosa ha provocat les queixes d'oenagés.

Els 198 immigrantseren rescatats de diverses pasteres i van arribar a primera hora del matí al port, des d'on els homes van ser traslladats en dos torns al centre d'atenció a San Roque (Cadis), mentre que les dones i nens es quedaven a càrrec de la Creu Roja. Màlaga ha registrat aquest any un dels increments més grans en arribada de pasteres, que solien acabar a Cadis quan escollien el camí de l'Estret o eren traslladades a Granada i Almeria quan se'ls rescatava al mar d'Alborán. Des de començaments d'any, els immigrants arribats a aquesta província són més de 7.000, gairebé el triple de les persones ateses el 2017. Quan es compara amb el 2016, les xifres donen compte del col·lapse: a penes 800 persones en tot l'any.

Notícies relacionades

Davant de la impossibilitat de traslladar-los a un més que saturat Centre d'Acolliment Temporal d'Estrangers (CATE) de San Roque, habilitat per fer front als dies més durs de l'estiu, les administracions van recórrer a poliesportius, sense ús en aquestes dates i que amb l'arribada de la tardor es tornen inviables al recuperar la seva activitat normal. Des de la Subdelegació del Govern a Màlaga expliquen que ja s'ha projectat repetir a la Costa del Sol el model gadità, que inclou una zona de triatge per a la primera atenció humanitària de Creu Roja a l'arribar a port, i unes instal·lacions on els immigrants puguin passar les 72 hores preceptives en espera de ser identificats per la Policia, així com un recinte on puguin assentar-se els primers dies

Però les pasteres no entenen de tràmits burocràtics. Dones i els nens estan sent atesos als albergs municipals, però els homes, el gruix de les expedicions, han arribat a ser ubicats en l'última setmana en una caseta del recinte firal de Màlaga, una construcció d'obra sense ús durant la resta de l'any cedida per l'Ajuntament a l'octubre, mentre esperen el seu trasllat a San Roque. Les administracions justifiquen que així eviten que passin la nit al barco de rescat, un argument similar a l'ofert a finals de l'any passat quan es van traslladar immigrants a la presó d'Archidona, també a Màlaga. I expliquen que la caseta, de 500 metres quadrats, va ser arreglada amb llits, banys i dutxes.  Però les oenagés com Málaga Acoge o Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA) han denunciat les condicions “indignes” de l'acollida, apuntant que es troben entre “muntanyes de runa i brutícia”, per la qual cosa han denunciat l'assumpte davant delDefensor del Poble AndalúsUnits Podem també ha interpel·lat l'Executiu en el Congrés sobre si l'espai compleix “les condicions mínimes” i per la falta de previsió per habilitar una infraestructura definitiva.