Un noi mor després d'haver sigut immobilitzat per mossos i pel SEM a Abrera

El mort tenia problemes psiquiàtrics i estava molt alterat en el moment de l'actuació policial

zentauroepp24115787 barcelona 05 11 2013 mossos d  esquadra en el raval coche de180824144716

zentauroepp24115787 barcelona 05 11 2013 mossos d esquadra en el raval coche de180824144716

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Un noi de 27 anysva morir divendres passat després d’haver sigut reduït a la seva casa d’Abrera (Barcelona)pelsMossos d’Esquadraal resistir-se al seu trasllat per part d’efectius delSistema d’Emergències Mèdiques (SEM), per ingressar per ordre sanitària en un centre psiquiàtric.

Efectius del SEM es van dirigir al migdia al domicili del noi, un home corpulent, d’uns 120 quilos de pes, per procedir al seu ingrés involuntari en un centre psiquiàtric atenent un informe mèdic. “Vam rebre una alerta per fer el trasllat d’un malalt a l’Hospital de Martorell. En aquests casos seguim el protocol del ‘pacient agitat’,perquè aquest tipus d’actuació acostumen a generar agitació en el pacient”, expliquen a EL PERIÓDICO fonts del SEM.

Intervenció conjunta "molt habitual"

En aquest tipus d’intervencions d’ingressos involuntaris, el SEM sempre alerta els Mossos d’Esquadra. “Aquestes intervencions conjuntes són molt habituals i no fem res sense la unitat dels Mossos. Vam esperar al carrer que arribessin i vam pujar junts al domicili. Al replà vam parlar amb els familiars i es va decidir que entraríem els efectius del SEM sols per fer una ‘contenció verbal’,que acostuma a ser suficient”, relaten fonts del servei d’emergències.

Una vegada dins del pis, el noi es va oposar al trasllat i es va mostrar cada vegada més alterat. Davant d’aquesta situació, els agents de policia també van intentar convèncer-lo, tot i que tampoc van tenir èxit i el servei d’emergències va activar una Unitat Avançada formada per un metge i un infermer, per si fos necessari sedar el pacient. Aquesta unitat va ser desactivada poc després, continuen fonts del SEM, quan els agents van aconseguir contenir el malalt.

Versions contradictòries

Segons la versió del SEM, el noi va tornar a protagonitzar “un nou episodi quan va baixar al vestíbul del seu edifici i va veure la llitera”. En aquell mateix moment es va reactivar la petició d’una Unitat Avançada, que "va arribar sis minuts després". Els agents el van reduir per segona vegada i van aconseguir tombar-lo a la llitera, a la qual va ser lligat amb unes cintes de subjecció seguint els protocols establerts en aquest tipus de casos. En aquell moment, el pacient va patir una parada cardiorespiratòria i va ser pujat a l’ambulància, on li van practicar sense èxit maniobres de reanimació.

Fonts del SEM i de la policia catalana coincideixen a l’assegurar que l’actuació conjunta va ser correcta. No obstant, el cos policial assegura que el noi va estar conscient a tota hora abans d’entrar a l’ambulància aparcada a escassos metres del portal. 

Diligències obertes

Notícies relacionades

Els agents no van utilitzarla pistola elèctricaper a la reducció, perquè el cap de torn de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, que és el que la porta, va arribar al lloc quan els altres agents ja havien aconseguit situar el noi a sobre de la llitera. 

La policia catalana ha obert diligències per informar el titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Martorell (Barcelona) dels fets que van tenir lloc en aquesta intervenció.

Temes:

Catalunya