SERVEIS SOCIALS

El Govern i Santa Coloma es culpen mútuament per l'agressió del metro

La DGAIA al·lega que els 15 joves no eren menors, mentre que Núria Parlon assegura haver notificat la situació diverses vegades

Save the Children reconeix que el sistema està "desbordat", però demana "previsió" i un pla integral per atendre els 'menes'

zentauroepp45873989 santa coloma de gramenet 12 11 2018 la polic a local vigila 181112190727

zentauroepp45873989 santa coloma de gramenet 12 11 2018 la polic a local vigila 181112190727 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La detenció dels 15 joves d’origen magribí joves  acusats de perpetrar una agressió sexual i un apunyalament a una parella aquest diumenge al metro a Santa Coloma de Gramenet (el Barcelonès) ha tornat a posar de manifest els límits del sistema de protecció i, també, la incomoditat que aquests casos generen. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), dependent de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, s’ha afanyat a desmentir que els presumptes autors fossin menors d’edat. Una manera de dir, indirectament, que estan fora de la seva responsabilitat.

"Encara s’estan fent les comprovacions per saber si hi ha algun menor entre aquests 15 joves. Si n’hi ha, el sistema els protegirà. De moment, sabem que no n’hi ha cap que estigui tutelat per la Generalitat", ha dit Georgina Oliva, directora de la DGAIA, que també ha demanat "no estigmatitzar" el col·lectiu de menors estrangers no acompanyats (els anomenats ‘menes’). Tampoc ha tardat a produir-se l’habitual encreuament d’acusacions entre les diferents administracions.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha desmentit aquest dilluns el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, a l’afirmar que el seu ajuntament sí que havia notificat al Govern, en diferents reunions de la Junta de Seguretat Local, que hi havia joves en situació de vulnerabilitat ocupant, de manera il·legal, el número 111 de l’Avinguda de la Generalitat de Santa Coloma. Aquest immoble ha sigut tapiat aquest dilluns. Parlon ha denunciat que els fets de diumenge al metro "no són un problema aïllat" i que es tracta d’un grup "localitzat".

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, aquest dilluns encara romanien detinguts cinc joves. Dos del grup de 15 van declarar ser menors, i per això cosa van ser traslladats a l’hospital (i no a la presó) per realitzar-los les proves pertinents. Així, diumenge van ingressar a la presó només 13, vuit dels quals ja han sortit en llibertat. Fonts de la Regió Policial Metropolitana Nord han assegurat a aquest diari que la majoria tenien sarna i que per això es van haver de desinfectar els calabossos de la policia local i de la comissaria dels Mossos de Santa Coloma.

El sistema, "desbordat"

Andalusia, Melilla i Catalunya (per aquest ordre) són les comunitats autònomes on ‘menes’ estan arribant. Durant el 2017, van posar peu en territori català un total de 1.489 menors, mentre que a finals de l’octubre passat ho havien fet ja gairebé uns 3.000. És a dir, el doble. Aquest any Espanya ha rebut uns 50.000 immigrants de totes les edats. "Aquesta gran arribada ha desbordat el sistema d’acollida", reconeix Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya. 

Per tant, la situació és complicada, sí, però hi ha coses que la Generalitat podria fer. "L’Administració ha de ser més previsora i organitzar un pla integral que cobreixi totes les etapes del nen i que inclogui conselleries com Salut [que controlaria aquells casos de malalties infectocontagioses] o Justícia. La DGAIA no pot ser l’única administració que s’encarregui d’això", diu el director de Save the Children Catalunya.

A més, Pérez advoca per allargar el període d’integració d’aquests menors dels 18 als 21 anys. "No pot ser que els deixem al carrer perquè tenen 18 anys", diu. Aquesta última mesura l’ha dut a terme recentment el president francès, Emmanuel Macron, que ha ampliat fins als 21 anys l’ajuda social a la infància. "Molts d’aquests joves tenen dificultats idiomàtiques. Donem-los més recursos educatius i d’ocupació. Ens impacta veure xavals que estan en conflicte amb la llei abans de complir la majoria d’edat. O incidim quan arriben i els fem valuosos, o estem buscant-nos un problema".

Malgrat el deplorable episodi del metro de Santa Coloma de Gramenet, Pérez posa èmfasi que en cap comunitat hi ha "evidències" que l’arribada de ‘menes’ augmenti la criminalitat. A més, també recorda que la ciutadania es troba en època d’eleccions i que, des de determinats sectors, es poden transmetre missatges que generen falses alarmes.

Notícies relacionades

La majoria dels joves que arriben són magribins i venen a Espanya empesos per múltiples factors, com ara el tancament de la ruta grega després de l’acord entre la Unió Europea (UE) i Turquia el 2016, el bloqueig de la ruta líbia o el deteriorament del Marroc.

Així, la ruta de la frontera sud avui dia és una opció real per a molts menors, que venen, a més, empesos per les màfies. Aquestes cobren dues vegades (una per enviament i una altra per arribada) i enviar menors, com que no poden ser tornats als seus països d’origen, els surt econòmicament molt més a compte que enviar adults, que després són deportats.

Temes:

Catalunya Menas