Els aliments es classificaran en cinc colors segons la seva qualitat nutricional

El color verd caracteritzarà els més saludables i el vermell, els més perjudicials

El Govern limitarà la publicitat dels aliments més grassos per a nens

552906bf-975a-4c23-99ca-620b1a478204-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
P. M. / Agencias

El verd, per als aliments més saludables i el vermell, per als que continguin més greixos, sucres o sal. Així fins a cinc colors, amb les seves corresponents lletres de la A a la E avisaran el consumidor de quins dels productes que comprarà són més o menys sans, amb l’objectiu de reduir l’elevada obesitat que hi ha a Espanya. El nou codi, més clar que els actuals i complexos etiquetatges, serà als supermercats espanyols en uns mesos, segons va anunciar aquest dilluns la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo.

I és que les pròximes setmanes es crearà un grup de treball amb la indústria alimentària amb la ment posada en què el Govern aprovi un reial decret a mitjà termini que adopti l’etiquetatge nutricional NutriScore, que ja s’està implantant a França i que atorga a cada aliment un color en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes. La mateixa ministra va admetre, en una entrega de premis sobre nutrició i prevenció de l’obesitat, que l’actual etiquetatge “resulta complex d’entendre” i per això va defensar el model NutriScore, davant altres informacions “que no compleixen els objectius de promoure l’elecció més saludable i fins i tot poden ser confusos per alconsumidor”. 

De fet la setmana passada cinc grans multinacionals –Coca-Cola, Mondelez, Nestlé, Pepsico i Unilever, van presentar el seu propi etiquetatge, també conformat per colors, però que nutricionistes i associacions de consumidors van criticar perquè l’etiqueta verda o vermella depèn de les porcions de consum i no d’una mesura estàndard, com són els 100 grams. El sistema francès utilitza, en canvi, aquesta última mesura. A més, la farmacèutica i experta en indústria agroalimentària, Gemma del Caño, avisa que les cinc empreses classifiquen els productes en funció dels nutrients per separat, de manera que una beguda gasosa amb zero sucres pogués ser classificada com a aliment saludable, quan no ho és. Davant això, el NutriScore “valora el producte globalment”, pel que, segons la seva opinió, no és el “millor sistema del món” però pot ajudar el consumidor a orientar-se de forma“molt visual”.

Recolzament dels nutricionistes

També el Consell General de Dietistes-Nutricionistes recolza l’etiquetatge proposat per Sanitat tot i que lamenta que s’hagi optat pel NutriScore sense esperar que la Comissió Europea prengui una decisió sobre el tema a finals d’aquest any.

El nou etiquetatge no serà l’única mesura del Ministeri de Sanitat per combatre l’obesitat, que afecta el 21,6% de la població. La ministra vol també limitar la publicitat d’aliments per a nens amb perfils nutricionals menys saludables. Per a això s’impulsarà que la mateixa indústria alimentària s’autoreguli a través del Codi PAOS. Si bé, si no ho fa, l’Executiu està disposat a aplicar un model més restrictiu i vinculant.

Es restringirà la venda a escoles

Notícies relacionades

Així mateix, s’impedirà la venda d’aliments i begudes poc saludables a escoles, hospitals i universitats, mitjançant el desenvolupament de la llei 17/2011 de seguretat alimentària. Així, s’aprovarà un protocol perquè les contractacions públiques de menús o càtering per a menjadors o cafeteries tinguin criteris de qualitat nutricional. “És necessari que les administracions sanitàries, els hospitals i els espais públics es converteixin en centres promotors de salut i siguin exemplars en l’oferta de productes a les seves instal·lacions”, va assenyalar Carcedo.

Finalment, la ministra va avançar que l’Executiu estudia gravar les begudes ensucrades i recolza el pla de col·laboració per a la millora dels aliments 2020, que contempla la reducció en una mitjana del 10% de sucres afegits, sal i greixos saturats.