Sanitat rebutja que les farmàcies facin tasques de metges i infermeres

Professionals sanitaris han alçat la veu contra projectes autonòmics destinats a donar més funcions a les apotecaries

Carcedo assenyala en una carta que el Govern no preveu "ampliar" les competències dels despatxos farmacèutics

zentauroepp45778200 farmacia181106174924

zentauroepp45778200 farmacia181106174924 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Ministeri de Sanitat s’ha posat del costat delsprofessionals sanitaris que han alçat la veu en contra dels intents d’algunes autonomies d’externalitzar serveis que es fan als centres de salut en favor de les farmàcies. En comunitats com ara Madrid, el País Valencià i el País Basc hi ha projectes legals destinats a què els farmacèutics facin atenció domiciliàriai seguiment de malalts crònics i d’embarassades. Davant això, la Mesa de la Professió d’Infermera –que aglutina els col·legis professionals i el principal sindicat– va demanar a la ministra, María Luisa Carcedo, un pronunciament contrari a les anomenades "farmàcies comunitàries" i aquest ha arribat en forma de carta, en què la titular de Sanitat dona satisfacció a les demandes dels infermers i que comparteixen també alguns col·lectius mèdics, societats científiques i pacients

Així, la ministra assenyala que l’Administració de l’Estat no té "prevista l’ampliació o la modificació" de les funcions que la llei actual encomana a les farmàcies "ni la creació de la figurad’assistència farmacèutica a domicili". "Referent a això –afegeix la carta– aquest Ministeri considera que les funcions que l’esmentada legislació atribueix als farmacèutics, incloent-hi les relatives a la vigilància de la salut pública, en cap cas poden realitzar-se en detriment de les de diagnòstic, tractament i cura que la llei d’ordenació de les professions sanitàries atribueix als professionals de medicina i infermeria, per a les quals els farmacèutics no han rebut formació en els seus estudis de grau". 

Notícies relacionades

La resposta ha satisfet la Mesa de la Professió d’Infermera, que considera que la resposta de Sanitat "assegura que l’assistència, diagnòstic, tractament i cura són funcions exclusives d’infermeres i metges" i que no s’han de traspassar a les apotecaries, amb el risc de "privatització" de la sanitat que això suposa. 

ACatalunyael Departament de Salut ha concertat amb les apotecaries la dispensació de metadona, els tests ràpids del VIH i les proves de detecció precoç de càncer de còlon. Davant això, el sindicat català d’infermeres iniciarà ben aviat una campanya de protesta, segons expliquen des de Satse.