TRAGÈDIA AL MAR

Moren 17 immigrants i uns altres 17 estan desapareguts en una jornada negra a l'Estret

Quatre magribins van morir a l'encallar la seva embarcació en un escull a Cadis, mentre que 22 van aconseguir salvar la vida

Salvament Marítim va localitzar uns altres nou cadàvers en el rescat de dues pasteres a prop de Melilla

t3xaqm6oaznyomxw9e2ll21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Les costes espanyoles van viure ahir una de les seves jornades més tràgiques de la crisi migratòria, amb 17 persones mortes i unes altres 17 desaparegudes. Quatre dels morts viatjaven en una embarcació de fusta que va encallar a l’arribar a la costa en un escull a la platja de Los Caños de Meca, a Barbate (Cadis), on es continua buscant unes altres 17 magribines. Així mateix, Salvament Marítim va localitzar els cadàvers d’unes altres 13 persones quan realitzava el rescat de dues embarcacions pneumàtiques alMar d’Alborán, i els supervivents del qual, unes 80 persones, van ser traslladades al Centre d’Estada Temporal de Melilla. Tots ells s’afegeixen als gairebé 800 rescatats durant el cap de setmana.

El 30è aniversari de la primera mort d’un immigrant en pastera al Sud d’Espanya no va poder ser més tràgic. Cap a les 6 del matí de dilluns, una trucada va alertar de la presència d’un cadàver d’un immigrant a la sorra, al costat d’una pastera de fusta encallada entre les roques. Era un jove d’uns25 anys i origen marroquí. Als voltants, i al cap d’unes hores, els agents van trobar22 dels seus companys, tots homes magribins dels quals una desena van assegurar ser menors, encara amarats pel viatge i molt nerviosos després del naufragi.

Notícies relacionades

Segons van explicar, havien aconseguit arribar a la costa, però un escull va interposar-se en l’últim moment en el trajecte, i els més de 40 ocupants van caure a l’aigua. Faltaven almenys una vintena de persones que els acompanyaven a la pastera, però els supervivents van donar per fet que havien aconseguit arribar a la platja pels seus propis mitjans i amagar-se per no ser detinguts i tornats al seu país. La Guàrdia Civil va habilitar un dispositiu de recerca per aire i mar per localitzar-los, però no va donar resultats. No obstant, amb el pas de les hores, la marea va arrossegar tres dels cossos fins a la vora. No se sap res de moment dels altres 17 ocupants, motiu pel qual la recerca prosseguirà aquest dimarts.

Les males condicions meteorològiques del cap de setmana, amb fortes ratxes de vent, no ha sigut obstacle per a la sortida d’embarcacions des de les costes africanes, sobretot alMar d’Alborán. Allí, els efectius de Salvament Marítim van aconseguir rescatar a 20 milles de la costa de Melilla 80 persones que viatjaven a bord de dues embarcacions pneumàtiques. En una d’elles, que estava sent buscada des de diumenge passat i en la qual viatjaven 56 persones, entre elles una dona, van localitzar més nou cadàvers, tots ells d’homes. Unes altres quatre persones estaven inconscients, però tot i que els serveis de rescat es van intentar les maniobres de reanimació, va ser en va i van morir a l’arribar a port. La Policia Judicial s’ha fet càrrec de la investigació per aclarir les causes de la mort, ja que tots ells eren a l’interior de l’embarcació.