El Congrés aprovarà que la violència masclista sigui una especialitat jurídica com la mercantil i la penal

La Cambra Baixa donarà llum verda definitiva a la llei destinada a millorar la formació dels jutges en igualtat

Les proves d'especialització seran "anàlogues" a les que han de superar els magistrats de mercantil i de menors

togasjueces

togasjueces

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Congrés aprovarà aquest dijous la llei destinada a millorar la formació dels jutges en igualtat, després que resolucions com la de ‘La manada’i escenes com la els insults propinats per un jutge a una víctima de violència masclista hagin indignat bona part de la societat. Previsiblement tots els partits recolzaran la iniciativa, registrada pel PSOE abans de conèixer-se la polèmica sentència sobre la violació en els Sanfermines, en compliment d’algunes de les recomanacions incloses al pacte d’Estat contra el maltractament.

Després d’una tramitació parlamentària més ràpida de l’habitual, atès l’acord existent sobre la mesura, la llei aprovada estableix que, per obtenir la condició de magistrat especialista en violència contra la dona, amb preferència en la provisió de places, els aspirants hauran de superar proves selectives “anàlogues” que superen els jutges especialitzats en mercantil, penal, menors i social. 

En l’actualitat l’especialitat s’obté amb un curset ‘online’ i 10 dies de pràctiques. En total, 50 hores lectives. Tot i això, altres destinacions requereixen l’estudi d’un ampli temari sobre la legislació concreta, que els aspirants tarden un o dos anys a aprendre per superar les proves. 

Ingrés i promoció

A més, per a l’ingrés en les carreres judicial o fiscal, o la sevapromoció, els llicenciats hauran d’estudiar “el principid’igualtat” entre homes i dones, “incloent-hi mesures en matèria de violència i la seva aplicació amb caràcter transversal en l’àmbit de la funció jurisdiccional”. I el pla de formació continuada de la carrera judicial contindrà també cursos específics en aquesta matèria.

Bona part dels operadors judicials, els especialistes i els col·lectius de dones han reclamat l’últim any amb insistència que es millori la formació dels jutges. Una demanda que s’ha incrementat pels últims casos de violència masclista, en què les donesassassinades havien denunciat el seu botxí i, tot i així, el sistema no va saber protegir-les. En ocasions, per resolucions del jutge, i en altres per altres circumstàncies. Els últims tres casos han tingut lloc aquesta mateixa setmana.  

Dependències privades

Tenint en compte aquest clam, el Consell General del Poder Judicial es va avançar el setembre passat a l’aprovació de la llei i va oferir la possibilitat que tots els magistrats que instrueixen casos de maltractament, a jutjats mixtos i penals, i no només en els especialitzats en violència sobre la dona, facin el curs de 50 hores de durada. 

Notícies relacionades

La normativa ara aprovada i que es traslladarà al Senat acorda, d’altra banda, reforçar l’especialització dels jutjats penals, bé de manera exclusiva, quan el volum de treball ho justifiqui, bé de manera compatible amb altres matèries. Així mateix, reclama que s’instal·lin dependències que permetin a les víctimes –també les de tràfic o violacions– declarar sense la pressió que suposa que el presumpte agressor sigui davant. 

Recolzament unànime

Tots els partits van recolzar la iniciativa, però van avisar que no és suficient en la difícil lluita contra la violència masclista, que aquest any ha assassinat43 dones, només una menys que en el mateix període de l’any anterior. De fet, la portaveu de Ciutadans, Patricia Reyes, va recordar que el pacte antimaltractament es va aprovar fa més d’un any i aquesta és l’única reforma legal que ha sortit del Congrés, les altres estan en fase més incipient.