El Govern impulsa noves mesures del pacte contra la violència masclista

El Congrés tomba l'intent del PP de "posar-se la medalla" en la lluita contra el maltractament

zentauroepp45496583 madrid 17 10 2018 politica   congreso de los diputados   ses181017115530

zentauroepp45496583 madrid 17 10 2018 politica congreso de los diputados ses181017115530

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern va presentar aquest dimarts als grups del Congrés un document amb 14 esmenes destinades a implementar noves mesures del pacte d’Estat contra la violència masclista. La intenció de l’Executiu, que pretén mantenir l’històric consens, és que tots els partits presentin, de manera conjunta, esmenes al projecte de llei de mesures urgents, que emana del reial decret aprovat a l’agost i que va posar en marxa les tres primeres mesures de pes: tornar als ajuntaments les competències, que no sigui necessari denunciar per accedir als ajuts i que els menors puguin rebre tractament psicològic sense permís del pare, si aquest està incurs en un procés per violència masclista. 

Les esmenes, que seran debatudes en una reunió amb els grups dijous, suposen l’adaptació de la llei integral contra aquesta xacra al pacte, que demana obrir la legislació a la resta de violències contra les dones i protegir millor els fills. Per això entre les propostes s’inclou la de restringir més el règim de visites i la custòdia als pares maltractadors, i també les visites dels menors a la presó si aquest està pres.

També es contempla que les víctimes rebin un acompanyament fins i tot abans d’interposar la denúncia i que les mares els fills de les quals siguin assassinats per les seves parelles o exparelles siguin considerades víctimes. L’exemple més conegut és el de Rutz Ortiz. 

Els retrets creuats

Notícies relacionades

El PSOE va donar a conèixer aquestes mesures en una jornada, d’una banda, destarotada respecte a la unitat que els partits intenten impostar, i de l’altra, tràgica, amb una nova assassinada més. I és que el PP va intentar que el Congrés tramités els canvis a la llei integral que el Govern de Mariano Rajoy va dissenyar quan era en el poder, però que no van arribar a veure la llum a causa del relleu a la Moncloa. Però la resta de partits van tombar l’intent, amb dures crítiques als populars per la seva intenció de “penjar-se” ara “la medalla” d’implementar el pacte quan “van frenar” la seva aprovació i gairebé no van fer res per a la seva posada en marxa. 

I és que, segons l’oposició, la tramitació d’un nou projecte legal, en lloc de presentar esmenes al que ja està en elaboració, no faria sinó retardar l’aprovació de les mesures. El PP va contraatacar i va repartir entre la premsa un document amb què va intentar demostrar que el Govern "va copiar" el seu reial decret del projecte que va registrar al juny al Congrés.