estimació del govern balear

Els danys materials per les inundacions a les Balears ascendeixen a 91 milions d'euros

Els particulars damnificats podran sol·licitar a partir de dilluns els ajuts del govern autonòmic

zentauroepp45416667 mallorca  sant lloren181010222248

zentauroepp45416667 mallorca sant lloren181010222248 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Palma de Mallorca

El Govern balear ha estimat, en una primera valoració, que els danys materials causats per les inundacions a la comarca de Llevant ascendeixen a 91,11 milions d’euros, segons ha anunciat aquest diumenge la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques durant la Trobada de Cossos d’Emergències a Inca.

Segons la consellera, “era important traslladar a l’Estat aquests valors econòmics per declarar com a zona catastròfica Sant Llorenç, Capdepera, Artà, Manacor i Son Servera”, localitats inundades per la forta riuada del 9 d’octubre passat.

En concret, l’informe ha servit per traçar les diferents línies d’ajuda, els textos de les quals van ser aprovats divendres passat. Així, Cladera ha recordat que a partir d’aquest dilluns les persones i empreses afectades podran sol·licitar els ajuts a través de la finestreta única que s’obrirà als ajuntaments.

A més, també ha informat que, en el cas d’ajuts a particulars, els damnificats podran sol·licitar els ajuts del Govern des d’aquest dilluns fins al 31 de gener del 2019.

Els danys quantificats

La consellera d’Hisenda ha detallat la quantia dels danys materials causats per les inundacions als diferents municipis declarats com a zona catastròfica del Llevant. El total de danys materials a particulars ascendeix a 19,1 milions d’euros. En aquest apartat s’inclouen els danys a vivendes, terrenys limítrofs a torrents i vehicles.

Quant als danys materials en béns públics d’entitats locals (ajuntaments i Consell de Mallorca), la xifra quantificada és de 36,32 milions d’euros, en la que s’hi inclouen els ajuntaments de Sant Llorenç, Artà, Manacor, Capdepera i Son Servera. Les quantificacions de les conselleries de Medi Ambient, i en menor mesura les de Territori i Educació, ascendeixen a 31,56 milions d’euros.

Cladera ha destacat que aquestes quantificacions “podrien variar a més o a menys” a mesura que el treball sigui cada vegada més concret.

Notícies relacionades

Quant a la valoració de les inundacions a Pollença, Cladera ha recordat que es va inspeccionar la zona però que “evidentment no arriba als nivells de Sant Llorenç”, i, per tant, ha concretat que “Pollença no pot declarar-se com a zona d’emergència”.

Malgrat això, la consellera ha dit que “es valorarà quin tipus d’ajuda pot tenir des d’un punt de vista mediambiental o material”.