Espanya impulsa una directiva per obligar les empreses a tenir consells paritaris

El Congrés acceptarà tramitar la llei d'igualtat laboral, que fixa quotes per a les companyies espanyoles

L'oposició critica que alguns dels preceptes de la norma no tinguin caràcter «executiu»

undefined45401863 madrid  09 10 18  carmen calvo en la sesion de control al go181009164904

undefined45401863 madrid 09 10 18 carmen calvo en la sesion de control al go181009164904 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martin

Espanya impulsarà juntament amb Itàlia, Portugal, França i Bèlgica, entre altres Estats, que la UE obligui, mitjançant una directiva, que els consells d’administració de les empreses siguin paritaris. L’anunci el va efectuar aquest dimarts la vicepresidenta i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, hores abans que el Congrés debatés l’admissió a tràmit de la llei d’igualtat laboral del PSOE, que exigirà precisament a les companyies espanyoles que tinguin almenys un 40% de dones en els seus òrgans directius el 2023. En l’actualitat el percentatge de dones se situa en el 27%.

“Aquest Govern vol impulsar l’Europa social, l’Europa que reforça les democràcies, els drets i les igualtats [...] i per a això és necessari que les dones comparteixin el poder en l’àmbit empresarial perquè només d’aquesta manera serem capaços de treballar amb aquelles circumstàncies que fan possible la vida professional, laboral i personal”, va defensar Calvo.

La majoria dels partits recolzen l’admissió a tràmit de la llei d’igualtat laboral del PSOE, però l’oposició va avisar el Govern que es tracta d’una legislació vaga, que “plagia” bona part de la llei d’igualtat del 2007 i que té complicat acabar amb la desigualtat laboral al mancar de poder “executiu”. De fet, la norma aprovada fa 11 anys ja recomanava a les empreses tenir consells d’administració paritaris, però no s’ha complert al ser una simple suggerència.

Les sancions

La llei que ara comença la seva etapa parlamentària sí que incorpora sancions per provar de fer efectiu el seu contingut, però les mateixes estan basades en definicions poc concretes. Per exemple, la normativa proposa multes de fins a 50.000 euros per “impedir l’exercici corresponsable delsdrets de conciliació”,però sense definir concretament com s’articula el nou dret en matèria horaris. Tampoc incorpora sancions clares per incomplir la paritat en els òrgans directius.

Fins i tot Podem, que ha inaugurat una nova entesa amb el PSOE que s’ha plasmat en l’acord pressupostari, va retreure al Govern aquesta imprecisió. “La llei és confusa, posa infraccions sense incardinar-les i en termes jurídics causa confusió”,va afirmar Yolanda Díaz. La podemista va criticar a més que es doni de termini a les empreses fins al 2023 per introduir la paritat en les seves direccions i que no incorpori mesures en matèria de pensions, ja que les dones cobren menors prestacions. “La norma abunda en la declaració d’intencions de la llei d’igualtat i necessitem lleis executives, que és el que li falta a aquesta norma”, va concloure.

“Plagis i pedaços”

Notícies relacionades

I en la mateixa línia, Ciutadans va denunciar que la llei copia articles sencers de la legislació precedent i incorpora “termes jurídics indeterminats”, per la qual cosa les sancions “seran inoperatives”.“No és el moment de plagiar ni de posar pedaços”, va sentenciar Patricia Reyes.

La llei es tramitarà per via d’urgència, segons es va aprovar aquest dimarts a la Mesa del Congrés, i d’acord amb el primer debat és previsible que el resultat final incorpori diversos canvis ja que els grups pressionaran per corregir les deficiències trobades. A més el PSOE preveu introduir esmenes per aturar la bretxa salarial, que és objecte d’una altra norma, però que podria, d’aquesta forma, fusionar amb la llei d’igualtat laboral.