Acció contra les pseudociències

Salut expedienta uns curanderos que venen clor contra l'autisme

Els investigats realitzen una conferència a Balaguer malgrat el veto de les autoritats

Diverses entitats de famílies d'afectats de TEIA denuncien les activitats dels perillosos terapeutes

pamies

pamies

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut ha obert un expedient sancionador contra els organitzadors d’una conferència sobre l’autisme que s’ha celebrat aquest matí a Balaguer (Noguera). Els promotors de l’acte defensen la utilització d’un producte denominat MMSque conté lleixiu (clorit de sodi) per a la cura d’aquest trastorn mental també denominat Trastorn de l’Espectre Autista (TEIA).

La promotora de l’acte és l’associació Dolça Revolució, presidida per Josep Pàmies, un agricultor sense cap formació científica coneguda que recomana productes naturals per curar també malalties greus com el càncer.

Salut recorda que ja havia advertit que no es podia fer aquest acte pseudocientífic i divulgatiu. I recorda que el producte promocionat és il·legal i està prohibit des del 2010 ja que "és nociu per a la salut si s’ingereix”.

Laconsellera de Salut, Alba Vergés, explica en el seu compte personal de Twitter: “No permetrem que es promocionin productes il·legals i que no tenen base científica. Actuarem amb contundència i combatrem els enganys sobre la salut”.

La denúncia de diverses entitats

La Confederación Autismo España, la Associació Espanyola de Professionals d’Autisme, la Federació Autisme Catalunya i la Federació Catalana d’Autisme realitzen un intens treball de documentació i comunicació per evitar aquest tipus d’actes.

"L’objectiu d’aquest esdeveniment no és cap altre que divulgar continguts totalment contraris a l’evidència científica, sostenint per exemple que ingerir clorit de sodi (MMS) cura l’autisme. Autismo España manifesta una vegada més el seu absolut rebuig d’aquelles intervencions que no només no disposen d’una evidència contrastada, sinó que poden suposar un important risc per a les persones amb TEIA", conclouen.

No té cura

Tal com recorden, l’autisme ésun trastorn de base neurobiològica que, en el dia d’avui, no té cura, per la qual cosa els únics abordatges i intervencions recomanats a escala nacional i internacional per al tractament del TEIA són de caràcter psicoeducatiu, orientats a potenciar punts forts i a proporcionar recolzaments que afavoreixin el desenvolupament personal, la inclusió social i la qualitat de vida de les persones amb TEIA i de les seves famílies.

Per això, recorden que la intervenció dirigida a les persones amb TEIA "ha d’estar sempre basada" en l’evidència, i conjugar el coneixement científic amb l’experiència i el consens professional, així com amb els interessos i drets de les mateixes persones amb aquest tipus de trastorn i les seves famílies.

Efectes adversos

Notícies relacionades

La posició d’Autisme Espanya sobre el clorit de sodi es basa i recolza en l’ordre emesa per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que el declara medicament il·legal i ordena la seva retirada del mercat, assenyalant que aquest producte, "quan es consumeix seguint les instruccions donades pels seus defensors, produeix efectes adversos que poden ser greus".

L’Institut d’Investigació de Malalties Rares, pertanyent a l’Institut de Salut Carles III, també va emetre el 2016, a petició de l’AETAPI, un informe sobre el clorit de sodi, que de nou va rebutjar el seu ús per al tractament de persones amb autisme, advertint que el suposat ús terapèutic de l’MMS es justifica en el fet que els seus defensors consideren el TEIA una "parasitosi intestinal" per la qual cosa, acabant amb aquests paràsits, millorarien les capacitats personals.

Temes:

Autisme +Salut