Lliure consum i producció

El cànnabis amb finalitats recreatives serà legal al Canadà des d'aquest dimecres

Alguns consideren aquest pas com un dels experiments socials i econòmics més grans en dècades

Un fumador consumeix cànnabis a l’interior del Club La Maca, a Barcelona.

Un fumador consumeix cànnabis a l’interior del Club La Maca, a Barcelona. / CARLOS MONTANYÉS

3
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest dimecres 17 d’octubre el Canadà es convertirà en el dimecres 17 d’octubre el Canadà primer país industrialitzat que legalitza el consum recreatiu de la marihuana, mesura que alguns consideren un dels experiments socials i econòmics més grans en dècades.

El país s’ha estat preparant per a aquest moment des que el Partit Liberal del primer ministre, Justin Trudeau, va guanyar les eleccions generals l’octubre del 2015 amb una plataforma que incloïa la legalització total del consum de cànnabis.

Només un altre país a tot el món, l’Uruguai, ha legalitzat el consum recreatiu de la marihuana, tot i que en alguns estats dels Estats Units, com Colorado, també és possible consumir legalment el cànnabis.

A Holanda es permet el consum recreatiu de cànnabis als cafès i tot i que la possessió en petites quantitats no està penalitzada, la possessió segueix sent il·legal, per això les autoritats sempre poden confiscar la marihuana.

Per aquest motiu, experts com l’acadèmic David Hammond, professor de la Universitat de Waterloo especialitzat en Salut Pública, va afirmar que "aquest és un experiment que molts altres països estan observant".

La lògica després de la legalització és "mantenir el cànnabis fora de l’abast dels joves i els beneficis lluny de les mans criminals", va explicar l’any passat Bill Blair, excap de la Policia de Toronto i en l’actualitat ministre de Seguretat Fronterera del Govern de Trudeau.

Segons un estudi oficial, 4,9 milions de canadencs es van gastar el 2017 uns 5.700 milions de dòlars canadencs (4.400 milions de dòlars dels EUA) en cànnabis. D’aquesta xifra, només 570 milions de dòlars es van fer servir en la compra de marihuana per a usos medicinals, una cosa que és legal al país.

Així que la primera conseqüència de la "revolució verda" en què està sumida el Canadà, i que s’ha fet sentir des de fa mesos, és econòmica.

La imminent legalització del cànnabis ha generat una nova indústria a tot el país que està creant milionaris gairebé instantanis i a què grans companyies s’han afegit.

Begudes amb cànnabis 

Per exemple, Coca-Cola ha reconegut que està estudiantCoca-Cola les possibilitats del cànnabis per utilitzar aquesta droga en begudes.

La multinacional nord-americana sembla que està interessada a crear begudes amb cannabidiol, un element no psicoactiu del cànnabis que pot ajudar en el tractament de l’ansietat, esquizofrènia, nàusees i fins i tot epilèpsia.

Mentrestant, els principals supermercats del país ja han sol·licitat en algunes províncies canadenques permisos per vendre marihuana als seus establiments.

Per la banda de la producció, han sorgit desenes de companyies que fa mesos que conreen plantes de marihuana de cara a la legalització.

En les últimes setmanes, les accions de companyies com Aurora Cannabis, Cannopy Growth i Tilray s’han disparat, fins al punt que la capitalització de mercat de les principals companyies es va situar el 12 de setembre passat en la xifra rècord de 51.000 milions de dòlars dels EUA.

No obstant, la "revolució verda" canadenca no només està beneficiant els inversors, i està tenint un impacte sobre la població: Cannopy Growth ha reviscut la deprimida localitat de Smiths Falls, amb uns 9.000 habitants i unes tres hores a l’est de Toronto.

Smiths Falls va perdre el 2009 la seva principal font d’ocupació, la planta de xocolata del gegant nord-americà Heshey’s.

Però ara, Cannopy Growth ha triat aquesta antiga fàbrica de xocolata per a la producció de cànnabis, ha creat 800 llocs de treball directes i ha tornat a convertir Smiths Falls en un centre turístic gràcies a les visites organitzades al centre de cultiu de marihuana.

Revolució social

L’altra cara de la revolució de la marihuana del Canadà és social. Un recent estudi assenyala que el consum de cànnabis augmentarà un 35% després de la seva legalització.

I, per això, cossos policials, empreses de transport públic i milers de companyies a tot el país estan establint ara les normes que guiaran el consum de cànnabis entre els seus treballadors.

A més, organitzacions que lluiten contra la conducció sota els efectes de l’alcohol han expressat la seva preocupació pel perill que pot suposar la legalització de la marihuana per a la seguretat a les carreteres.

En aquest sentit, experts com el professor Hammond avisen que la marihuana que es produeix avui és tres vegades més potent que la que hi havia fa 20 anys, per això són necessàries grans campanyes d’educació.

Notícies relacionades

El sector mèdic també està advertint que el cànnabis afecta de forma més negativa el cervell dels adolescents que l’alcohol.

Per això, ‘Canadian Medical Association Journal’ (CMAJ), la principal publicació mèdica del país, ha sol·licitat avui al Govern al seu editorial que modifiqui la llei per "prevenir efectes negatius en la salut" si, finalment, l’ús del cànnabis augmenta amb la seva legalització el 17 d’octubre.