TRAGÈDIA A LES ILLES BALEARS

La Mallorca alemanya també plora la tragèdia de Sant Llorenç

Un ciclista germànic va salvar una nena; la seva mare va morir i el seu germà continua desaparegut

Els Reis viatgen a l'illa per visitar els damnificats per les inundacions

fcasals45437093 san llorens des cardassar  12 10 2018   el propietario y coc181012142011

fcasals45437093 san llorens des cardassar 12 10 2018 el propietario y coc181012142011

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plaça de l’Ajuntament és el lloc al qual arriben tots els voluntaris que volen donar un cop de mà en les tasques de reconstrucció de Sant Llorenç des Cardassar. Homes i dones de totes les edats i mides, carregats amb pales, escombres, cubs i rasclets, escolten les instruccions d’una jove de Protecció Civil. Semblen que tenen ganes d'ajudar. “A l’esquerra, els que prefereixin neteja a les cases. A la dreta, els que puguin carregar pes. Al centre, treballs específics, com fuster, lampista o electricista”. Entre els qui escolten, un parell de persones rosses d’ulls clars. Alemanys de Mallorca. Perquè a ells també els ha trastornat el 'tsunami' de dimarts.

Els alemanys del poble s’impliquen en la reconstrucció del municipi afectat per la riuada

Al carrer del Cardassar, una de les més afectades, laKerstin, que va arribar al poble el 1996, continua arreglant casa seva, reformada fa tan sols uns mesos. Tota la planta baixa perduda. És una dels prop de 500 alemanys que viuen al poble. L’estan ajudant, a més del seu fill Christian, un parell de compatriotes. Només se’ls diferencia pelstrets tòpics –a més d’aquest castellà entretallat tan característic–, perquè el fang no fa distincions a la cara de ningú.L’alcalde Mateu Puigrós diu que la convivència amb aquest col·lectiu sempre ha sigut bona, que mai ha tingut la sensació que hagin generat un gueto. Una noia voluntària de l’ajuntament afegeix que “s’han integrat més i millor que en altres punts de l’illa, potser per ser un poble petit”. “Em fa la sensació que s’interessen per les coses i per l’entorn on viuen”, afirma unes hores abans que la localitat rebés la visita dels Reis d’Espanya, que van viatjar a les illes per mostrar el seu suport als damnificats. 

Despertar-se del malson

Al carrer de Soler, a la zona més elevada de Sant Llorenç, que es va salvar de les onades, hi ha el restaurant Es Pati, obert fa vuit anys per el Felix, que va arribar des de Bremen fa 15 anys. La seva dona Sarah porta ulleres de sol des de dimarts perquè té els ulls trencats de tant plorar. “Encara penso que em despertaré de cop i que tot haurà sigut un malson. El Biel, el noi de la fruita i les verdures, ha perdut el negoci i la casa. No té res, s’ha quedat sense res; res... Però és que hi havia onades pel poble, va ser increïble...". El mateix dimarts van portar entrepans i refrescos als afectats, que s'agrupaven a les rotondes que donen accés al municipi. Dimecres i dijous van treure fang i aigua de cases d’amics. Aquest divendres han decidit tornar a la feina, la cuina, però pensant a alimentar els voluntaris. Preparen 300 hamburgueses completes. Les emboliquen i les porten al centre d’avituallament, al costat de l’església. 

El Felix i la Sarah tenen el seu restaurant tancat i han preparat 300 hamburgueses per als voluntaris

“Sempre ens hem avingut amb tot el món. Això és casa nostra i no tenim cap intenció de tornar a Alemanya. Aquí per sempre, en cap altre lloc podríem estar millor”, afirma el Felix, amarat en suor per la calor del forn. La Sarah i el Felix es van conèixer a l’illa el 2003. Els seus dos fills parlen mallorquí “i tenen un munt d’amics”. “Quan són petits no estan per les tonteries de jo soc d’aquí i tu d’allà”. Han decidit cuinar i no entrar altre cop al fang en vista de la quantitat de gent que ha vingut al poble procedent de tots els racons de l’illa de Mallorca. Al migdia eren ja més de 600. També han obert un compte corrent amb la idea de recollir fons per als afectats. “Alguna cosa cal fer perquè no sé si ens podem refiar de les promeses d’ajuda dels polítics”.

L’heroi ciclista

Notícies relacionades

Va ser un veí alemany que anava en bici qui va salvar una nena dimarts. La seva mare va morir i el seu germà, de vuit anys, continua desaparegut i prop de 800 operatius el busquen per tot el torrent que es va desbordar i que desemboca a S’Illot. “Però és igual d’on sigui. ¿Tu no hauries estirat el braç jugant-te el tipus per treure-la del cotxe? Tots els alemanys que vivim aquí estimem molt aquest poble. Però no perquè ens hagin tractat bé, sinó perquè el sentim com la nostra llar”. Els seus avantpassats saben molt bé de què va això de moure’s pel món. La besàvia de la Sarah era Margarete Trappe, la primera dona caçadora de l’Àfrica i a la granja de Tanzània del qual es va rodar la pel·lícula ‘Hatari’, amb John Wayne al capdavant.  

De tornada a la ‘zona zero’, un alemany de mida industrial que dijous ja va venir des de Manacor per ajudar està retirant runa pesant com si fossin fulles d’arbre.“Alguns som una mica més forts, d’alguna cosa ha de servir”, fa broma. El requereixen en una casa pròxima: cal treure un moble.

Temes:

Inundacions