CATÀSTROFE A MALLORCA

"El torrent de Sant Llorenç sembla dissenyat per un assassí en sèrie"

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El geògraf i expert en inundacions Miquel Grimalt ha assegurat aquest dimecres que "el torrent de Sant Llorenç semblava dissenyat per un assassí en sèrie [...] i el municipi, amb els anys, s’ha ficat literalment al seu llit". En el programa 'Al Dia', d’IB3 Ràdio, ha assenyalat que "és la natura la que ha creat una conca en què l’aigua es recull a una velocitat increïble" i "no hi ha culpable", ja que el problema es deu que "al ploure 150 litres en dues hores, s’ha recollit una punta de cabal semblant a la que pot passar pel riu Ebre, però, en aquest cas, ha passat per una rambla de petites dimensions, i en aquell moment s’ha produït la inundació".

► Inundacions a Mallorca | Últimes notícies en directe

Inundacions a Mallorca | Últimes notícies

El desbordament del torrent de Sant Llorenç, a la comarca mallorquina de Llevant, ha deixat al seu pas un paisatge desolador. Grimalt ha assegurat que "el canvi climàtic no és el responsable dels fets", perquè segons ha explicat "les pluges han sigut pròpies del clima mediterrani".  És per això que ha manifestat que el que s’ha de fer és "aprendre a conviure amb això i no ignorar-ho". 

L’expert en inundacions ha manifestat el fet que "no es poden ocupar les planes d’inundació" i ha reclamat "recuperar l’espai fluvial" per evitar aquest tipus de catàstrofes. Ha considerat que aquest succés "ha passat per mala sort" i recalca el fet que no hi ha hagut culpables, sinó que han sigut les fortes precipitacions i el cabal amb molta aigua, però ha afegit que no hi hauria d’haver hagut gent tan a prop. 

Altres tempestes en la història de l’illa

El 2011, durant els dies 10 i 11 de novembre hi van haverels temporals més fortsque es recorden en la història de l’illa. Fortes pluges i vents huracanats de fins a 150k/h/h van segar la vida de cinc persones i van causar danys en vivendes i carreteres, a més d’arrencar fins a 800.000 arbres. L’illa també va patir apagades que van afectar més de 200.000 persones i més de 150.000 estudiants no van poder anar a classe per raons de seguretat. Les pèrdues provocades pel temporal van superar els 60 milions d’euros i el Govern va demanar la declaració de "zona catastròfica". 

Notícies relacionades

Una altra tempesta devastadora va ser la que hi va haver el 1989. El 6 de setembre d’aquell any, van caure 380 litres per metre quadrat a la comarca de Llevant i hi va haver cinc persones mortes com a conseqüència del temporal (tres a Mallorca i dues a Eivissa). Les explotacions agrícoles i les infraestructures turístiques van quedar totalment inundades. 

La forta tempesta del 2007 va ser menys important que les anteriors. Hi va haver vents de fins a 109 quilòmetres per hora i van caure fins a 900 llamps al mar, que van provocar diversos ferits i desenes de persones evacuades.