ESCALFAMENT GLOBAL

El Govern veu a l'informe de l'ONU una crida a accelerar la lluita conra l'escalfament

Teresa Ribera encara veu possible limitar l'augment de les temperatures a 1,5 graus però adverteix que "no hi ha temps a perdre"

zentauroepp45390623 duque ribera181008174125

zentauroepp45390623 duque ribera181008174125 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’informe de l’ONU que insta a prendre mesures dràstiques per frenar l’escalfament global ha sigut pres pel Govern com una "crida a accelerar les accions contra el canvi climàtic”. “En els últims 25 anys no hem fet el necessari i ara no hi ha temps a perdre. Es van acabar les mitges tintes”, ha advertit la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant un acte convocat per presentar a Espanya i valorar el document que el Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès) fet públic la matinada d’aquest dilluns.

La vicepresidenta d’aquest organisme, la brasilera Thelma Krug, ha explicat per viodeoconferència des de Seül (Corea del Sud) la importància que l’augment global de temperatures no superi els 1,5 graus. Només mig grau més, arribar als 2 graus, agreujaria l’extinció d’espècies, augmentarien els successos extrems, caurien els rendiments de plantacions com l’arròs i augmentaria el nivell del mar 10 centímetres. En el cas del Mediterrani, augmentarien les sequeres i baixarien les precipitacions mitjanes.

L’acord de París

L’acord de París va fixar com a objectiu no superar els 2 graus abans de final de segle i va establir les accions per aconseguir-ho, tot i que ja recomanava als Estats que, en la mesura possible, fossin més enllà del pactat per no superar la barrera dels 1,5.

“No és impossible aconseguir-ho, però serà necessari un esforç molt gran, es requereixen transformacions sense precedents”, ha advertit Krug. Segons el nou estudi de l’IPCC, per no superar la barrera de l’1,5 caldria arribar al que es denomina “la neutralitat del carboni”, no més tard del 2050. Això requereix no només baixar al mínim les emissions sinó, a més, desenvolupar els sistemes de captura i emmagatzemament del C02 i de reforestació (les masses vegetals absorbeixen els gasos amb efecte d’hivernacle), de manera que el balanç sigui zero. Com sinó s’hauria emès una sola tona de C0.

Més ambició

En sintonia amb l’informe, Teresa Ribera creu que “Europa ha de prendre’s seriosament el paper de lideratge que preconitza”. La UE “complirà el compromís de reducció del 45%” que ja va més enllà que els acords de París però això “no pot ser una excusa per no fer més”, segons la ministra, partidària d’“augmentar l’ambició climàtica” a la Unió Europea a partir del 2020.

Notícies relacionades

El retard a prendre decisions converteix la seva necessitat en més urgent i afecta tant les accions per reduir les emissions com els plans necessaris per protegir “els col·lectius que es veuran afectats laboralment” pel canvi de model que implica la transició.

El ministre de Ciència i Universitats, Pedro Duque, que ha acompanyat la ministra en l’acte, ha destacat que “l’evidència científica no deixa lloc a dubtes”. “Són fets, no opinions,” ha destacat abans de posar en relleu la important contribució que la comunitat científica espanyola està fent a documents com el presentat aquest dilluns.