TESTIMONIs

«El papa em molesta amb el dit». Però no passa res

Tres mares relaten l'infern que viuen des que van denunciar la seva parella per abusar de la seva filla

fcasals45031236 sociedad  13 9 2018   luz hern ndez reportaje de madres que 181007132021

fcasals45031236 sociedad 13 9 2018 luz hern ndez reportaje de madres que 181007132021

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que al seu dia va ser amor s’ha convertit en un infern. La petita no tenia ni tres anys quan laMontse va constatar que la seva filla tenia problemes per controlar els esfínters. “La nena es feia caca vuit vegades al dia, tenia malsons i es va tornar introvertida”, relata la dona. Aquesta situació va coincidir amb la degradació de la vida en parella. “Ens vam separar d’una manera cordial”, assegura. La custòdia de la nena era compartida. Un dia la petita li va comentar que el seu pare li feia unes coses que no li agradaven. “Tinc calor a la vulva”, em diu. Li pregunto: ‘¿Et pica?’ Ella em contesta: ‘No, em crema’. ¿Qui et toca?: ‘El papa’. Però el papa et treu la caca com la mama i les iaies. ‘No, em molesta amb el dit’”, recorda.

La Montse la grava en vídeo. Pensa que ningú la creurà. Al’Hospital Sant Joan de Déu diagnostiquen que la menor té un “eritema periuretral” i deriven el cas al departament de detecció d’abusos sexuals. Armada de valor, presenta una denúncia davant dels Mossos contra la seva exparella. Un jutge dicta una ordre d’allunyament per al pare, que només dura un temps.

Un mes després, el servei de detecció d’abusos sexuals de l’hospital comença a visitar la nena (dues vegades, uns 20 minuts) i la mare. El seu informe conclou que la menor no relata cap abús sexual i que la mare té una “preocupació mòrbida”. El dictamen és determinant. La investigació judicial contra l’exparella s’arxiva (està recorregut). Partint d’això, el jutge de família acaba traient-li la custòdia de la nena a la mare, que només veu la petita un dia i caps de setmana alterns. “No tinc presumpció d’innocència. Jo soc la manipuladora i el pare res. Em sento sense drets i impotent”, explica.

Nena adoptada

Notícies relacionades

L’Inma va adoptar una nena d’Etiòpia. Un dia el pediatre va observar que la nena tenia vaginitis i la dona va començar a sospitar de la seva parella. No només va pensar que podia haver sigut agredida sexualment, sinó que també la maltractava. Va interposar denúncia i es va aplicar el protocol per abús sexual. L’informe psicològic va determinar que “l’estat d’ànim de la menor i el seu comportament d’interacció espontània no reflecteixen compatibilitat” amb un supòsit d’abús. Arran d’això, el procés judicial es va arxivar. Ara la dona ha posat una altra denúncia (amb vídeo on la menor relata uns fets i dos de pericials) i s’ha obert una altra causa. El jutjat de família, per la seva part, li va retirar la custòdia a l’estimar que estava perjudicant la seva exparella.

La història de la Marta és similar. Es va quedar embarassada del seu nòvio que, al principi, no va voler reconèixer la nena. Després sí que ho va fer i va reclamar tenir visites. Quan la petita tenia tres anys va explicar al seu germà gran el que suposadament li feia el seu pare: “Em fica la llengua fins a dins i m’ofega”. La mare va denunciar, però es va arxivar, com en els altres casos, per falta de proves. El jutge de família va determinar que hi havia manipulació de la mare cap a la petita i va donar la custòdia de la menor a l’àvia paterna. La Marta només podria veure la seva filla en un punt de trobada. La menor, ja adolescent, es va escapar fa un any perquè volia viure amb la seva mare. “Si torno em suïcido”, va dir a un jutge que, al final, ha permès que la noia estigui amb la seva mare.