tardor

Temps a Espanya: el fred i la tardor arribrn de cop amb una caiguda de fins a 13 graus al nord

El primer cap de setmana d'octubre estarà marcat per l'arribada i el pas d'un front associat a una borrasca atlàntica

GRAF5074  MADRID  05 02 2018 - Vista del distrito financiero Cuatro Torres Business Area  situado en el Paseo de la Castellana  donde se aprecia una manana nublada con nevadas debiles  con unas temperaturas mazimas de 5  y minimas de 3   La AEMET situa la cota de nieve entre los 500 y los 700 metros  aunque las precipitaciones seran debiles y dispersas  El temporal de nieve continua complicando la circulacion en toda Espana  con centenares de carreteras afectadas y una treintena de provincias en alerta por nevadas  una situacion que se alargara en los proximos dias con la llegada de un nuevo frente frio  Ningun puerto de la Comunidad de Madrid necesita cadenas para circular  aunque en los de Morcuera y Navafria estan en nivel de  Precaucion  porque hay maquinas quitanieves trabajando  EFE  Angel Diaz

GRAF5074 MADRID 05 02 2018 - Vista del distrito financiero Cuatro Torres Business Area situado en el Paseo de la Castellana donde se aprecia una manana nublada con nevadas debiles con unas temperaturas mazimas de 5 y minimas de 3 La AEMET situa la cota de nieve entre los 500 y los 700 metros aunque las precipitaciones seran debiles y dispersas El temporal de nieve continua complicando la circulacion en toda Espana con centenares de carreteras afectadas y una treintena de provincias en alerta por nevadas una situacion que se alargara en los proximos dias con la llegada de un nuevo frente frio Ningun puerto de la Comunidad de Madrid necesita cadenas para circular aunque en los de Morcuera y Navafria estan en nivel de Precaucion porque hay maquinas quitanieves trabajando EFE Angel Diaz / ANGEL DIAZ (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Servimedia

El primer cap de setmana d’octubre estarà marcat per l’arribada i el pas d’un front fred associat a una borrasca atlàntica, que recorrerà bona part de la península de nord-oest a sud-est i desplomarà els termòmetres, sobretot, diumenge, amb de 6 a 13 graus menys al nord, de manera que serà necessària la roba de màniga llarga o abric, i fins i tot arribaran la primera neu de la tardor al Pirineu i la serralada Cantàbrica.

El front fred començarà dissabte al migdia a les costes de Galícia i anirà escombrant la península fins a arribar al Mediterrani durant diumenge, per tant, Andalusia, Múrcia i Alacant se’n salvaran. Al seu pas deixarà precipitacions a l’extrem nord peninsular, que diumenge arribaran a les Balears, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Les pluges seran especialment abundants al Cantàbric i podran ser localment fortes i anar acompanyades de tempesta el final de dissabte al Pirineu i durant diumenge al nord-est de Catalunya i el nord de les Balears, així com persistents al Cantàbric oriental. A la resta d’Espanya predominarà el temps estable, amb cel clar, poc ennuvolat o amb intervals de núvols.

Amb el pas del front es produirà un descens tèrmic gairebé generalitzat, que començarà dissabte pel nord-oest i afectarà diumenge gairebé tota la península i les Balears. La caiguda als termòmetres serà notable al centre i l’interior del nord de la península, per tant, s’esperen temperatures més baixes del que és normal a la meitat nord, sobretot, al Cantàbric, l’alt Ebre i el Pirineu occidental.

Caiguda extraordinària

La predicció de l’Aemet, recollida per Servimedia, indica que la caiguda de les temperatures serà notable o extraordinària aquest diumenge a moltes zones del nord, amb 13 graus menys a Vitòria; 12 a Burgos, Logronyo i Sòria; 10 a Palència i Valladolid; 9 a Salamanca i Terol; 8 a Àvila, Lleó, Pamplona, Segòvia i Saragossa; 7 a Guadalajara, i 6 a Bilbao, Osca, Madrid i Toledo.

A més, diumenge cauran els primers flocs de neu de la tardor, ja que la cota baixarà fins a entre 1.600 i 1.800 metres al Pirineu i la serralada Cantàbrica.

El front fred no afectarà el terç sud peninsular, on les temperatures superaran els 30 graus, sobretot a Còrdova (34 graus dissabte i 32 diumenge) i Sevilla (33 i 31), mentre que l’ambient tardoral s’apoderarà de tota la meitat nord, amb els termòmetres a menys de 18 graus, tret de la vall de l’Ebre, el litoral català i les depressions del nord-est.

Entre les capitals de província, les temperatures màximes més baixes aquest diumenge estaran a Burgos i Lleó (14ºC); Oviedo, Sòria i Vitòria (15); Palència i Pamplona (16); Àvila, Bilbao, Lugo, Sant Sebastià, Santander i Valladolid (17), i Logronyo i Segòvia (18).

La setmana que ve

D’altra banda, la setmana que ve començarà amb ambient encara inestable a les Balears i Catalunya a causa de la presència d’una banda freda en altura, per tant, s’esperen precipitacions, que pot ser que siguin fortes localment i acompanyades d’alguna tempesta. Pot ser que també hi hagi pluges dilluns al Cantàbric oriental i sud-est peninsular, i dimarts en tota l’àrea mediterrània.

Al final de dimecres o dijous és probable que arribi un front a les costes de Galícia, tot i que hi ha encara una notable incertesa sobre la intensitat i posterior abast geogràfic, segons l’Aemet.

Associades al pas i activitat d’aquest front hi haurà precipitacions al nord-oest peninsular, que pot ser que afectin de forma més feble i dispersa la resta del vessant atlàntic, i seran més abundants a l’oest de Galícia.

Notícies relacionades

A partir de divendres, la incertesa meteorològica és alta i és difícil precisar la distribució i intensitat de les precipitacions que hi pugui haver, si bé les pluges seran més probables i abundants al terç nord-oest peninsular, especialment a Galícia.

Pel que fa a les Canàries, la setmana que ve es manté la probabilitat de precipitacions a les illes muntanyoses, que seran ocasionalment fortes de forma puntual. 

Temes:

Tardor Fred