La justícia europea avala l'accés a dades de comunicacions electròniques

El Tribunal de Justícia de la UE aclareix que pot estar justificat per a delictes en general i no només els greus

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz  2   reconocimiento facial y de voz y 170412185500

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz 2 reconocimiento facial y de voz y 170412185500

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea acaba d’avalar altre cop l’accés de les autoritats a dades personals emmagatzemades per proveïdors de serveis de comunicacions electròniques en el marcd’investigacions policials. En aquesta ocasió, els jutges europeus precisen que, tot i que els delictes en qüestió no siguin considerats com a “greus”, l’accés pot estar justificat per l’objectiu de “prevenir, investigar, descobrir i perseguir delictes en general”, sempre que no suposi una ingerència greu en la vida privada.

La justícia europea respon així a una qüestió prejudicial plantejada perl’Audiència Provincial de Tarragona en relació amb un cas de robatori amb violència d’una cartera i un telèfon mòbil. La policia judicial espanyola va sol·licitar al jutjat d’instrucció encarregat del cas que li concedís accés a les dades personals dels usuaris dels números de telèfon activats des de l’aparell robat durant els dotze dies posteriors al robatori. El jutge va denegar la petició, ja que va considerar que el delicte investigat no tenia l’etiqueta de “greu”, d’acord amb el dret espanyol –perquè no és sancionable amb una pena superior als cinc anys– i l’únic tipus de delicte que permet justificar l’accés a dades personals.

La fiscalia va interposar un recurs d’apel·lació dient que la directiva europea sobre privacitat i comunicacions electròniques permet als estats membres limitar els drets dels ciutadans quan aquesta limitació constitueixi una mesura necessària, proporcionada i apropiada per protegir la seguretat nacional, la defensa, la seguretat pública o garantir la prevenció, investigació, descobriment i persecució de delictes o la utilització no autoritzada del sistema de comunicacions electròniques.

Notícies relacionades

L’octubre del 2015 el Govern va modificar la legislació i va introduir dos criteris alternatius per determinar el nivell de gravetat d’un delicte en relació amb la conservació i cessió de dades. L’Audiència Provincial de Tarragona va decidir anar al Tribunal de la UE per preguntar pel llindar a partir del qual es pot justificar una ingerència en els drets fonamentals, com l’accés per les autoritats nacionals a dades personals emmagatzemades per operadors telefònics.

Segons recorden ara els jutges, accedir a dades que permeten identificar els titulars de targetes SIM activades amb un telèfon mòbil robat, com els noms, cognoms i direcció, és “una ingerència en els drets fonamentals”, però aclareixen que la directiva no limita l’objectiu de la prevenció, investigació, descobriment i persecució de delictes en la lluita contra els delictes greus, sinó que es refereix a delictes en general pel qual l’accés “pot estar justificat”.