ABUSOS SEXUALS

L'Església xilena publica una guia que prohibeix als capellans "tocar els genitals" als nens

La institució ha retirat el document, que també alertava contra "fer petons a la boca els nens", i ha demanat disculpes

zentauroepp41734270 epa2308 per   22 01 2018   el papa francisco hace una declar180122161345

zentauroepp41734270 epa2308 per 22 01 2018 el papa francisco hace una declar180122161345 / LUCA ZENNARO POOL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Església xilena  xilena s’ha disculpat aquest dilluns per la publicació a la seva pàgina web d’un manual dirigit a sacerdots en què alertava contra "tocar els genitals" o "dormir" amb nens, en un moment en què la institució s’enfronta a un creixent nombre de denúncies per abusos sexuals contra menors.

El document 'Orientacions que fomenten el bon tracte i la sana convivència pastoral’ va ser publicat dijous en el lloc web de l’Arquebisbat de Santiago, però retirat l’endemà, en la mateixa jornada en què el Vaticà va expulsar del sacerdoci el capellà Fernando Karadima perabusos sexuals.

"Hem demanat perdó. Aquí hi ha errors, potser part del nostre error és que nosaltres vam voler portar coses d’altres cultures", va dir diumenge el bisbe auxiliar de Santiago, Cristián Roncagliolo, citat a la pàgina de l’arquebisbat.

Roncagliolo va afegir que el document serà revisat, "especialment en alguns aspectes, per dir amb paraules molt nostres el que és delicte és delicte, el que és crim és crim".

L’arquebisbat va assenyalar que el document havia sigut elaborat segons estàndards internacionals i que "es corregiran certs continguts que van ser traduïts de forma literal i que no són adequats, o que es presten a interpretacions incorrectes".

"Cops als glutis"

L’Església xilena va assenyalar també que es tractava d’un document de treball que havia de ser perfeccionat abans d’entrar en vigència a partir de l’abril del 2019.

Notícies relacionades

D’acord al document, que continua provocant intensos debats a les xarxes socials i la premsa xilena, són "inapropiades" expressions d’afecte "que el nen no accepta i rebutja", com "abraçades massa fortes" o "cops als glutis i tocar l’àrea dels genitals".

El text, reproduït àmpliament en la premsa, adverteix, a més, contra "ajeure’s o dormir amb nens, nenes o adolescents. Fer massatges", així com "fer petons a la boca als nens, nenes, adolescents o persones vulnerables".