Escàndol a l'Església

Dimiteixen tots els bisbes xilens per l'escàndol d'abusos sexuals

El papa Francesc els havia acusat de destruir proves relacionades amb aquests casos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Tots els bisbes xilens han dimitit aquest divendres arran de l’acusació del papa Francesc de destruir evidències de delictes sexuals, de pressionar els advocats de l’Església per reduir les acusacions i de “greu negligència” en la protecció dels menors contra els sacerdots pedòfils. Després de dimitir, els bisbes han demanat perdó a les víctimes i els han agraït la seva persistència enmig de la incomprensió i atacs de l’Església, informa el diari ‘Emol’.

Les renúncies han sigut presentades després de la reunió dels bisbes amb el pontífex, en què els ha lliurat un document de 10 pàgines en què s’acusava la jerarquia eclesiàstica xilena de ser col·lectivament responsable dels “greus defectes” en la gestió dels casos d’abusos i de la consegüent pèrdua de credibilitat de l’Església catòlica.

El document detallava pressions exercides sobre els havien d’investigar els abusos, així com la destrucció de documents comprometedors.

Del 15 al 17 de maig van ser convocats 34 bisbes de Xile per reunir-se amb el papa Francesc després dels greus errors i omissions en la gestió dels casos d’abusos sexuals, sobretot en relació amb el cas de Juan Barros, acusat d’encobrir el sacerdot Fernando Karadima.

El secretari general de la Conferència Episcopal de Xile, el bisbe Fernando Ramos Pérez i el bisbe de San Bernardo, Juan Ignacio González Errázuriz, han comparegut davant de la premsa per llegir una declaració en què han anunciat que "posen el seu càrrec en mans del Sant Pare perquè lliurement decideixi sobre cadascun de nosaltres".

El Papa estudia una decisió

Després han explicat que mentre el Papa pren una decisió sobre cada un "continuaran en les seves plenes funcions". En la declaració llegida davant de la premsa i sense possibilitat de preguntes, han volgut "demanar perdó pel dolor causat a les víctimes i al poble de Déu i al país pels greus errors i omissions".

Han donat les gràcies "a les víctimes per la seva perseverança i valentia, malgrat les dificultats personals, espirituals, socials i familiars que han hagut d’afrontar, tantes vegades, enmig de la incomprensió i atacs de la comunitat eclesial." "Una vegada més implorem el seu perdó i la seva ajuda per continuar avançant per a la curació i cicatrització de ferides", han afegit.

Els bisbes han explicat que es posen "en camí, sabent que aquests dies d’honest diàleg han sigut una fita dins d’un procés de canvi profund conduït pel papa Francesc i en comunió amb ell, volem restablir justícia i contribuir a la reparació del mal causat".

Francesc va convocar els bisbes després d’haver constatat que va ser mal informat respecte al bisbe de la diòcesi d’Osorno, Juan Barros, a qui acusen que sabia que el capellà Fernando Karadima va abusar durant anys de menors.

Notícies relacionades

El Papa, que va fer bisbe d’Osorno Barros, el va defensar públicament en diverses ocasions, també durant el seu viatge a Xile, i fins i tot va rebutjar la seva renúncia fins a dues vegades convençut de la seva innocència malgrat la insistència de les víctimes sobre que era un encobridor.

Però al tornar del viatge a Xile va manar fer un informe, efectuat per l’arquebisbe maltès Charles Scicluna, sobre els abusos comesos pel clergat a Xile, i va decidir convocar els bisbes, així com reunir-se amb tres víctimes per demanar-los perdó.