XARXA VULNERABLE

Facebook reconeix una bretxa de seguretat que afecta 50 milions d'usuaris

No se sap qui està rere l'atac, detectat dimarts i frenat dijous, ni si es va accedir a informació

«Definitivament hi ha un problema amb què succeís en primer lloc», admet Zuckerberg

MDA55. FRÁNCFORT (ALEMANIA), 20/09/2018.- Fotografía de archivo fechada 11 de octubre de 2017 que muestra el logotipo de Facebook en un puesto de la compañía durante el Salón Internacional del Automóvil de Fráncfort (IAA), en Fráncfort (Alemania). La red social Facebook lanzó en Colombia Dating, su herramienta para generar relaciones entre sus usuarios. Esta nueva funcionalidad está diseñada para que las personas puedan conocer amigos o posibles parejas que compartan sus intereses. El servicio funciona con un perfil separado y privado dentro de la aplicación principal, en un intento por competir con la aplicación Tinder, líder del sector. EFE/Mauritz Antin

MDA55. FRÁNCFORT (ALEMANIA), 20/09/2018.- Fotografía de archivo fechada 11 de octubre de 2017 que muestra el logotipo de Facebook en un puesto de la compañía durante el Salón Internacional del Automóvil de Fráncfort (IAA), en Fráncfort (Alemania). La red social Facebook lanzó en Colombia Dating, su herramienta para generar relaciones entre sus usuarios. Esta nueva funcionalidad está diseñada para que las personas puedan conocer amigos o posibles parejas que compartan sus intereses. El servicio funciona con un perfil separado y privado dentro de la aplicación principal, en un intento por competir con la aplicación Tinder, líder del sector. EFE/Mauritz Antin / MAURITZ ANTIN (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nueva York

Facebook suma una altra crisi. I en van... Aquest divendres la companyia fundada per Mark Zuckerberg ha informat que pirates informàtics han pogut robar informació associada alscomptes de 50 milions d’usuaris en una acció que podria haver permès als atacants prendre el control de comptes.

L’empresa no ha identificat encara l’origen de l’atac ni els responsables, explica que està en les fases inicials de la investigació i ha anunciat que n’ha informat les autoritats. “Ens ho prenem realment seriosament”, ha dit Zuckerberg en una trucada amb periodistes. “Estic content que ho descobríssim, però definitivament és un problema que això passés en primer lloc”.

“Veure com"

Dimarts, segons ha revelat en un post Guy Rosen, un dels vicepresidents de la companyia, es va detectar l’atac. En aquest, els pirates van aprofitar una debilitat en el codi de l’eina “veure com”,que permet als usuaris veure com la resta veu el seu perfil (i que, paradoxalment, es va desenvolupar suposadament amb la intenció que els usuaris tinguessin més control sobre la seva privacitat). Després els hackers van aconseguir l’espècie de claus digitals que permeten als usuaris no haver d’introduir les claus d’accés cada vegada, amb la qual cosa els pirates podrien haver pres control dels comptes afectats.

Dijous a la nit, segons Facebook, el problema estava arreglat. De moment no s’ha determinat encara “si els comptes es van utilitzar o si es va accedir a alguna informació”, segons el comunicat públic de l’empresa. L’eina “veure com” s’ha deshabilitat mentre s’investiga. Als usuaris dels 50 milions de comptes atacats se’ls ha demanat que surtin dels seus comptes i tornin a entrar introduint les seves claus d’accés (que no s’ha demanat canviar). El mateix s’ha fet amb uns altres 40 milions de comptes que han utilitzat l’eina “veure com” l’últim any.

Crisi de confiança

Notícies relacionades

El succeït agreuja la crisi de confiança crisi de confiança que enfronta Facebook, deteriorat especialment en els últims mesos, després que sortís a la lluml’escàndol de Cambridge Analytica. L’empresa no està tenint ple èxit en convèncer els seus usuaris, i els legisladors, que és capaç de controlar i protegir l’enorme quantitat de dades i informació que ha aconseguit mentre acumulava usuaris (no només a través de la xarxa social, sinó també d’altres serveis com Whatsapp o Instagram).

Facebook tampoc ha demostrat ser capaç de corregir les vulnerabilitats que van permetre que fos i estigui sent utilitzat en campanyes de propagació de desinformació a tot el món. Molts posen en qüestió l’autenticitat del seu compromís amb la privacitat quan són les dades dels seus usuaris les que constitueixen la base del seu model de negoci. I aquest últim atac fa que torni a perseguir de nou Zuckerberg la frase que va pronunciar davant del Congrés dels Estats Units quan va testificar per l’escàndol de Cambridge Analytica: “Tenim la responsabilitat de protegir les seves dades i si no podem fer-ho no mereixem servir-los”,va dir llavors.