PLATJA DE L'ARDIACA

Neixen 50 tortugues babaues d'un niu localitzat a Cambrils

El pròxim niu a fer eclosió, que té 62 ous, ha sigut localitzat a Premià de Mar

imagen1

imagen1

2
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha avançat aquest dimarts el descobriment d’un nou niu de tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja de l’Ardiaca de Cambrils (Tarragona), gràcies a l’avís d’un particular que ha vist algunes cries dirigint-se al mar i ha avisat la policia local.

Els agents han tancat l’àrea afectada i han activat el protocol de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina catalana. Després d’això, s’han desplaçat a la zona agents rurals i tècnics de la Conselleria i de l’Ajuntament de Cambrils amb recolzament de l’entitat Gepec per localitzar el niu, segons ha explicat el departament en un comunicat.

Els tècnics han deduït que l’eclosió massiva s’ha produït la nit d’aquest dilluns a dimarts, i han aconseguit sortir del niu unes 50 tortugues, i una vegada sigui localitzat el niu, es tancarà el perímetre per vigilar-lo i fer seguiment de noves possibles eclosions en la pròxima nit.

Pròxima eclosió a Premià

Posteriorment, quan s’obri, podrà saber-se el nombre total d’ous de la posta al niu, el quart detectat aquest estiu a la costa catalana, en una temporada de nidificació que ha aconseguit "xifres rècord" en aquesta espècie i que encara no ha acabat, ja que s’allarga del mes de juny a finals d’octubre.

En concret, els anteriors nius es van localitzar a Cambrils, Mataró i Premià de Mar (Barcelona), i els d’aquesta última localitat queden per fer eclosió, amb la previsió que neixin en els pròxims dies tenint en compte la temperatura i els dies d’incubació.

El niu, que conté 62 ous de mida mitjana, es va traslladar a la platja de Llevant del municipi perquè la ubicació original presentava riscos per garantir l’èxit de la incubació, i es van instal·lar sensors de temperatura per controlar les condicions ambientals, ja que per sota de 25 graus moren els embrions.

Implicació de voluntaris

L’any de referència fins a l’actualitat era el 2014, quan dues tortugues van niar a les platges de Tarragona, ha observat la Conselleria, que ha destacat que la implicació de particulars, voluntaris, entitats i ajuntaments ha sigut clau per garantir l’èxit de les postes, amb la seva participació activa en la custòdia i la vigilància.

Es tracta del segon niu aparegut aquest estiu a Cambrils, després que a mitjans de setembre un particular que passejava a la platja de Vilafortuny avisés l’entitat Gepec d’un niu, que fins al moment havia passat inadvertit pels banyistes en plena època estival, per la qual cosa tenia una forta compactació pel pas de persones i vehicles sobre la sorra.

Notícies relacionades

El niu contenia 112 ous de mida normal i una profunditat adequada –45 centímetres–, i 85 cries van emergir naturalment, mentre que cinc van ser trobades vives a l’obrir-lo, i es van traslladar al CRAM vuit nounats i dos ous que podien estar vius, gràcies a un acord de la fundació amb la Generalitat per fer ús de les seves instal·lacions i serveis veterinaris, i actualment es troben en tractament.

La posta de Mataró va ser la més nombrosa, amb 173 ous, "molt per sobre del que es coneixia fins al moment per a aquesta espècie", tot i que eren més petits de l’habitual, i van néixer 74 cries a la platja –17 van necessitar tractament veterinari– i 25 en incubadores del CRAM, tot i que 30 van morir posteriorment.