El Congrés recolza augmentar el termini de prescripció en els abusos a menors

A iniciativa d'ERC, reclama que comenci a comptar quan la víctima compleixi 30 anys

undefined45025809 madrid  14 09 18  sociedad   james rhodes  pianista  se une 180914120318

undefined45025809 madrid 14 09 18 sociedad james rhodes pianista se une 180914120318 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Espanya va fer aquest dimarts un pas simbòlic perquè el termini de prescripció en els delictesd’abusos sexuals a menors augmenti, en línia amb les demandes de les oenagés que treballen amb nens i les víctimes. El ple del Congrés va aprovar per unanimitat una proposició que reclama que el còmput comenci a comptar quan el nen que ha patit la violació faci els 30 anys, per donar més temps als afectats a fer el difícil pas de denunciar la situació. 

La legislació vigent marca que els abusos prescriuen entre 5 i 10 anys a partir de la majoria d’edat de la víctima i depenent de la data en què van passar els fets. Un termini que el cas dels Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona –entre d’altres- va posar de manifest que és insuficient ja que dels 13 professors denunciats, només un anirà a judici i per quatre de les 17 denúncies, segons va recordar la diputada de Podem María del Mar García.

Notícies relacionades

La proposició no de llei, que no és d’obligat compliment, va tirar endavant malgrat que ERC, el grup proponent, va rebutjar les esmenes de Ciutadans, Podem i el PP, en què es reclamava que sigui una comissió d’experts la que fixi els nous terminis, amb l’argument que es requereix un debat més rigorós. El PSOE, en canvi, va mostrar el seu recolzament sense matisos, en un context en què el Govern ha fet els primers passos per aprovar una llei contra la violència infantil, que contindrà mesures contra els abusos i que s’ha compromès a portar a les Corts en el segon semestre del 2019. Si bé Save the Children i activistes com el pianista James Rhodes, que va patir violacions reiterades per part d’un professor, reclamen a Pedro Sánchez que acceleri el procés, no sigui que les turbulències de la present legislatura acabin amb avançament electoral i la llei es quedi al calaix.

Els Pressupostos

La proposició d’ERC, que emana d’una iniciativa de la Conselleria de Justícia, reclama a més incorporar en els pròxims Pressupostos una partida destinada a atendre a les menors perquè, en paraules de la parlamentària republicana Carolina Telechea, és “necessari i urgent garantir el dret de les víctimes a denunciar els abusos i acabar amb la impunitat dels agressors”.