L'Església catòlica alemanya admet abusos sexuals a 3.677 menors

Un informe revela que fins a 1.670 clergues van participar en agressions contra nens entre el 1946 i el 2014 i alerta que aquesta xacra es manté

zentauroepp45177465 abusos alemania180924194505

zentauroepp45177465 abusos alemania180924194505 / ARNE DEDERT

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era un secret de domini públic però fins aral’Església catòlica alemanya no havia entonat el ‘mea culpa’. Entre el 1946 i el 2014 almenys 3.677 nens van víctimes d’abusos sexuals en el si d’aquesta poderosa i estesa institució religiosa. Segons informa un estudi intern, fins a 1.670 clergues van participar durant dècades en la violència i depredació sexual.

Tot i que les diòcesis alemanyes no faran públic el document fins a l’Assemblea General de la tardor, que se celebra aquest dimarts a la ciutat de Fulda, el passat 12 de setembre el setmanari ‘Der Spiegel’ va avançar les xifres d’aquest exhaustiu estudi, encarregat per la Conferència Episcopal Alemanya (DBK) i elaborat durant els últims cinc anys per les universitats de Mannheim, Heidelberg i Giessen.

En aquest informe es detalla que la meitat dels 3.677 nens i joves alemanys que van ser víctimesd’abusos  eren menors de 13 anys mentre que en un de cada sis casos es tracta de violacions. Això vol dir que almenys 612 nens van ser violats per membres de l’Església catòlica alemanya. La majoria d’ells eren homes.

Més víctimes i informes destruïts

Tot i que l’informe que es presentarà aquest dimarts ha investigat els 38.000 arxius disponibles de les 27 diòcesis del país, els experts apunten que aquestes xifres podrien ser molt més importants, ja que pressuposen que molts dels casos d’abús sexual i violació mai van ser denunciats. “Totes les dades subestimen les condicions reals”, apunten els autors de l’estudi en el seu document.

A més denuncien que en molts casos els informes sobre abusos sexuals a l’Església van ser “manipulats o destruïts”, cosa que fa pensar en una “indicació de l’extensió del camp fosc a assumir”. La meitat dels casos van poder ser detectats gràcies a les demandes per indemnització de les víctimes, no perquè els fets estiguessin detallats en els informes de les diòcesis alemanyes.

L’escàndol ha colpejat de nou una Església que ja s’ha trobat en l’ull de l’huracà en més d’una ocasió. El juliol de l’any passat una investigació va determinar que fins a 547 nens i nenes del cor de la catedral de Ratisbona van ser violats i agredits sistemàticament pels seus professors entre el 1953 i el 1992. Durant la majoria d’aquells anys de “por, violència i desemparament”, el director del cor va ser Georg Ratzinger, germà gran del Papa emèrit Benet XVI.

Silenci còmplice

Notícies relacionades

La majoria d’aquests crims perpetrats contra menors d’edat van ser callats durant anys per una Església còmplice. Així, l’informe recull que amb assiduïtat els clergues acusats d’abusos van ser traslladats en altres diòcesis per apaivagar l’escàndol sense que s’haguessin d’enfrontar a processos legals. Només una tercera part d’ells ho van fer, però al final les sancions van ser mínimes o nul·les. De tots els acusats només un 4% estan actualment actius. “No hi ha raons per suposar que l’abús és un tema que es va tancar en el passat”, denúncia.

Fins i tot abans de la seva publicació, l’informe ja apunta conseqüències polítiques i legals. El Govern federal alemany ha assegurat que ha d’intervenir en aquests escabrosos casos que impliquen crims perpetrats per part del clergat catòlic del país. “L’Estat no pot estar interessat en una Església que perd tota la seva credibilitat”, ha assegurat el comissari d’abús del govern, Johannes-Wilhelm Rörig, en declaracions al diari ‘Süddeutsche Zeitung’. Segons Rörig, el govern federal i els governs regionals s’han de fer càrrec de part de la tramitació dels casos eclesiàstics per facilitar l’accés a documents públics i agilitzar les reclamacionsd’indemnització per part de les víctimes.