Una de cada 20 morts per malaltia al món són a causa de l'alcohol

L'OMS alerta al seu informe anual que tres quartes parts d'aquests morts són homes

zentauroepp28046109 alcohol180522183717

zentauroepp28046109 alcohol180522183717

2
Es llegeix en minuts
Marta Hurtado / Efe / Ginebra

L’ús abusiu de l’alcohol mata anualment més de tres milions de persones al món, segons un estudi presentat avui per del’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’“Informe Mundial sobre Alcohol i Salut 2018” remarca que aquestes morts representen el 5% de totes les defuncions per malaltia al món, i que tres quartes parts dels morts són homes.

De totes les morts relacionades amb l’alcohol, el 28% van ser a causa de ferides provocades en accidents de trànsit, automutilacions o violència interpersonal; el 21% a causa de desordres digestius, 19% a causa de malalties cardiovasculars i la resta a causa de malalties infeccioses, càncers i desordres mentals, entre d’altres.

L’informe revela que malgrat diverses tendències positives en la prevalença d’embriaguesa, que l’estudi denomina “prevalença d’episodis d’alt consum” i defineix com una ingesta d’almenys 60 grams o més d’alcohol pur almenys en una ocasió en els últims 30 dies, les xifres continuen sent massa elevades.

Consum excessiu generalitzat

“És inacceptable un consum excessiu i nociu tan generalitzat i que provoca unes taxes tan altes de malaltia i mort”, va afirmar en una teleconferència el coordinador de la unitat d’abús de substàncies de l’OMS, Vladimir Poznyak.

“Les dades mostren clarament que o hi ha un canvi significatiu o no complirem el que els mateixos governs han establert”, va afegir.

Els Estats membres de l’OMS s’han fixat l’objectiu d’assolir una reducció del consum global d’alcohol en un 10% per al 2025 respecte als índexs del 2010.

A més, l’OMS sempre ha incidit que la reducció de la ingesta nociva d’alcohol ajudarà a aconseguir alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, en particular els relatius a la salut maternoinfantil, les malalties infeccioses i les malalties no transmissibles.

Més prevalença en homes

Globalment, 237 milions d’homes i 46 milions de dones pateixen desordres relacionats amb el consum d’alcohol, amb la prevalença més gran entre homes i dones a la regió europea (14,8% i 3,5%, respectivament) i a la regió de les Amèriques (11,5% i 5,1%).

Els desordres són més comuns en països d’alts ingressos, especifica el text, una cosa que va remarcar Poznyak, que va recordar que, de fet, quan hi ha crisi econòmica, el consum d’alcohol es redueix.

S’estima que uns 2.300 milions de persones al món són bevedors comuns, i que més de la meitat de la població de la regió de les Amèriques, Europa i el Pacífic occidental consumeixen alcohol assíduament.

Europa té el consum més alt del món

La regió europea de l’OMS –que comprèn no només la UE sinó tot Europa oriental, incloses Rússia i les antigues repúbliques soviètiques– té el consum “per capita” més alt del món: 9,8 litres el 2016, tot i que representa una caiguda considerable respecte als 11,2 litres el 2010.

No obstant, les estimacions apunten que el consum creixerà mundialment, especialment al Sud-Est Asiàtic, al Pacífic occidental i a les Amèriques.

Més d’una quarta part (27 %) dels joves d’entre 15 i 19 anys del món són bevedors.

Un percentatge que creix considerablement a Europa a la mateixa franja d’edat fins al 44%, seguit de les Amèriques i del Pacífic occidental (tots dos, 38%).

L’estudi remarca que les enquestes escolars revelen que el consum d’alcohol comença en moltes ocasions abans dels 15 anys, “amb molt poques diferències entre nens i nenes”.

Notícies relacionades

El consum mitjà d’alcohol diari al món és de 33 grams de pur alcohol, cosa que equival a 2 vasos de vi, una cervesa gran o dos “chupitos” d’alcohol fort.

Globalment, el 45% de l’alcohol consumit és alcohol fort, seguit de la cervesa (34%) i el vi (12%).