A CIUTAT VELLA

La Generalitat, sense mitjans per atendre els menors de les comissaries

Els mossos custodien una vintena de joves mentre no tenen educadors i els compren bocates

La Conselleria d'Afers Socials al·lega que els serveis estan sobresaturats pel gran augment d'arribades

zentauroepp45147030 barcelona 21 09 2018  menores en una comisaria de los mossos180922180211

zentauroepp45147030 barcelona 21 09 2018 menores en una comisaria de los mossos180922180211

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La nit de divendres a dissabte van dormir a la comissaria de Ciutat Vella 16 menors no acompanyats (‘menes’), set més que la nit anterior.16 menors no acompanyats (‘menes’), No és un lloc adequat per a què uns nens passin la nit, però la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies al·lega que els serveis de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) estan saturats. Per això el departament no descarta que aquesta situació torni a repetir-se durant més nits. No hi ha un pla d’urgència establert per part de l’administració més enllà del compromís de "tractar d’agilitar el procés" i que els nens vagin sent derivats, a poc a poc, a cases de colònies, albergs, hotels o edificis cedits per a aquestes finalitats.

La situació, certament, és alarmant. Segons dades oficials d’Afers Socials, a l’agost van arribar a Catalunya 450 joves migrants sense referents familiars; la primera quinzena de setembre, han sigut 185. I tot i que encara no han fet oficials aquestes xifres, el departament apunta que només aquesta setmana han posat peu en territori català 140 ‘menes’ més. "La situació ens està sobrepassant -confirmen a EL PERIÓDICO fonts de la conselleria-. També estem tenint problemes per trobar professionals que es facin càrrec dels menors". Fonts policials testifiquen la "pujada excepcional" de ‘menes’ a Catalunya: el 2015 en van arribar 526; el 2017 uns 900 i aquest 2018 ja n’han arribat uns 2.500.

Procedents d’Andalusia

No només a la comissaria de Ciutat Vella hi ha adolescents dormint, també en la de l’Eixample. Són, majoritàriament, originaris del Magrib i procedeixen d’Andalusia. "Han arribat a Espanya creuant l’Estret. Andalusia està saturadíssima, així que els serveis socials els posen en autobusos i els envien a les grans capitals perquè es difumini el problema", denuncien fonts policials. Els Mossos d’Esquadra atenen com poden els menors que dormen a les comissaries aquests dies. Amb una targeta de les màquines 'vending' els compren bocates precuinats entre les 20 i les 23 hores, i els ofereixen aigua. Els mateixos agents els custodien (sense detenir-los) fins que aparegui un educador que se’n faci responsable.

Notícies relacionades

"Aquests xavals no han de dormir en una comissaria. La DGAIA, com a mesura excepcional, podria habilitar un poliesportiu per dormir, igual que es fa quan hi ha una inundació o un incendi. Hauria d’habilitar mecanismes perquè no dormissin aquí", argumenten aquestes fonts. El departament d’Afers Socials i Famílies, malgrat que no descarta prendre aquesta mesura "si les circumstàncies hi obliguen", no els sembla la més adequada. "Els ‘menes’ necessiten estar en grups petits per evitar conflictes. D’una banda, són adolescents. Per un altre, venen de circumstàncies difícils", responen fonts de la conselleria.

El futur que els espera a aquests menors no acompanyats que aquests dies dormen a les comissaries no és gaire encoratjador. Amb freqüència acaben convertint-se en els anomenats "nens de la cola", aquests que esnifen goma d’enganxar i que solen deambular pels voltants de la botiga Apple de la plaça de Catalunya per agafar wi-fi gratis. Dormen en pisos ocupats i sovint agafen malalties com la sarna. Alguns cometen petits delictes per poder subsistir.