Expulsat de l'Església per abusador

Un sacerdot que va lluitar contra Pinochet expulsat de l'Església per pederàstia

Cristian Precht havia socorregut presos, torturats i familiars de desapareguts durant el règim militar

El 2011 va ser denunciat per pedòfil amb proves contundents i la seva imatge es va deteriorar per complet

jcarbo45053824 cristian precht180917155927

jcarbo45053824 cristian precht180917155927 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Als 78 anys, el sacerdot Cristian Precht Bañados, un delsherois de la lluita contra la dictadura pinochetista, va ser expulsat de l’exercici sacerdotal per actes reiterats de pederàstia. Tot i que a hores d’ara pocs s’han sorprès de l’ordre donada pelpapa Francesc, la deriva moral de Precht no deixa de provocar perplexitat en el moviment de drets humans xilè. “El dolor és gran i l’impacte també per a tota l’Església, considerant, a més, que el pare Precht és una persona de llarga trajectòria”, va reconèixer el vicari judicial de l’Arquebisbat, Jaime Ortiz de Lazcano.

L’Església xilena es troba a l’ull de la tempesta per nombroses denúncies d’abusos a menors de part d’alguns dels seus membres. La crisi es va fer més visible durant la visita del Pontífex al gener. Però Pretch tenia una aurèola diferent de la d’altres sacerdots incriminats. Ningú a Xile podia comparar-lo amb Carlos Karadima, el capellà dels rics que, després es va saber, era un abusador en sèrie de seminaristes i joves que buscaven els seus consells. Precht havia guanyat el seu prestigi enmig de l’horror. Sota el nom de Francisco Melo i a tall d’homenatge va ocupar un lloc protagonista en la sèrie televisiva“Els Arxius del Cardenal” en la qual s’explica la feina que va realitzar la Vicaria de la Solidaritat de l’Arquebisbat durant la dictadura militar (1973-90) en defensa dels torturats, els presos, els perseguits i els familiars dels desapareguts. “Aquell” Precht va treballar llavors mà a mà amb l’advocat Javier Luis Egana, el secretari executiu de la Vicaria.

Expulsió no apel·able

Notícies relacionades

Justament el 2011, l’any de l’estrena de la sèrie, es van iniciar les denúncies en contra del sacerdot, i es va poder saber que darrere del Precht pietós, en rigor s’hi amagava l’abusador. Les seves perversions van tenir lloc especialment a l’interior de l’Institut Alonso de Ercilla, principal escola de la congregació marista a Xile. Va ser separat del seu càrrec el 2012. Després van aflorar altres acusacions. Sis anys més tard, el Prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el cardenal Luis F. Ladaria, va notificar la seva dimissió de l’estat clerical ‘exofficio et pro bono Ecclesiae’. L’expulsió no és apel·able. “És la mesura a nivell canònica més dura, la pena perpètua de l’estat clerical”, va dir Ortiz de Lazcano.

La decisió presa pel Papa té repercussions tant al Vaticà com al si de l’Església xilena perquè Precht havia sigut “perdonat” en el seu moment pel cardenal de Santiago de Xile Ricardo Ezzati. Diverses víctimes de Karadima van saludar el gir dels esdeveniments. Juan Carlos Cruz va expressar en aquest sentit el seu desig que Precht es converteixi només en “el primer” dels capellans sancionats de la mateixa manera.

Temes:

Xile