INNOVACIÓ SANITÀRIA

El Vall d'Hebron inaugura la primera UCI d'Espanya amb tecnologia intel·ligent

L'equipament, per al qual s'han invertit 20 milions d'euros, consta de 56 habitacions individuals i espai per a 350 professionals

Bombes d'infusió intel·ligent, il·luminació artificial i detector d'aturada cardíaca, algunes de les novetats del nou espai

rjulve45006485 la consellera de salut  alba verg s  escolta les explicacion180912182134

rjulve45006485 la consellera de salut alba verg s escolta les explicacion180912182134 / Laura Figuls

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de SalutAlba Vergés, ha inaugurat aquest dimecres la nova UCI de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, la primera de tot Espanya a incorporar un sistema de tecnologia intel·ligent que integra tots els dispositius de la unitat per millorar el monitoratge i la seguretat dels pacients.

"A partir d’avui l’Hospital Vall d’Hebron compta amb una de les UCI més grans d’Europa i la més gran de l’Estat. Ha sigut un recorregut llarg, perquè es va iniciar en el 2003 i fins ara no l’havíem pogut culminar, però el canvi de cara als professionals que s’acaba traslladant al servei que es presta als pacients és espectacular," ha explicat Vergés.

La nova unitat té una extensió de 3.500 metres quadrats i està dividida en tres sectors, amb un total de 56 habitacions individuals, amb capacitat d’atendre uns 2.200 pacients a l’any i en la qual treballaran 350 professionals, i es convertirà així en la Unitat de Cures Intensives (UCI) més gran de tot Espanya.

La posada en marxa d’aquesta UCI intel·ligent ha suposat una inversió de 20 milions d’euros, que han servit per substituir l’antiga UCI del Vall d’Hebron, que tenia una capacitat màxima per a 40 pacients, amb dos pacients per habitació, i tenia una antiguitat de 43 anys.

Tecnologia punta

Cada una de les habitacions d’aquesta nova UCI compta amb un monitor multiparàmetre en el qual es concentren totes les dades rellevants del pacient, les quals transmet a un ordinador que es troba dins de l’habitació, perquè aquestes dades puguin ser interpretades millor pel doctor o doctora.

Les habitacions també compten amb bombes d’infusió intel·ligents, respiradors artificials d’última generació, llits intel·ligents que informen de dades i paràmetres del pacient (com el pes o si té moviments bruscos), una llum quirúrgica i una grua de pacient que permet un treball de rehabilitació primerenc.

El cap del Servei de Medicina Intensiva del Vall d’Hebron, Ricard Ferrer, ha explicat que "tots els dispositius que són a l’habitació estan comunicats i van des del monitor a una central que rep les alarmes de tots les habitacions de la unitat".

Les dades de cadascun dels pacients se centralitzen, de manera resumida, en un programa anomenat Smart Display, que és un programari pioner a Espanya, desenvolupat pel mateix hospital juntament amb un equip d’informàtics, i que permet generar informació que faciliti la presa de decisions per part dels professionals.

"Volem que tota la tecnologia que hi ha aquí, tant de monitoratge com de recolzament al pacient, tingui el màxim de connectivitat possible perquè el pacient estigui molt segur, molt vigilat i que tota aquesta informació la puguem integrar per prendre les millors decisions possibles", ha assegurat Ferrer.

El cap del Servei de Medicina Intensiva ha destacat que l’edifici de la nova UCI també és intel·ligent, gràcies a la domòtica, ja que si els equips mèdics detecten una aturada cardíaca immediatament s’encén una llum blava davant de l’habitació, s’activa la llum de treball i s’obren les portes de l’habitació.

Notícies relacionades

L’habitació també regula la seva llum per imitar el cicle natural de dia i nit, per afavorir una millor orientació dels pacients i la regulació hormonal, i avisa mitjançant una llum vermella quan se superen els nivells de soroll que puguin afectar la tranquil·litat dels pacients.

La UCI intel·ligent disposa també d’una àrea d’investigació, que integra tota la informació generada als diferents sectors de la unitat per facilitar l’aprenentatge i la millora de la nova UCI, de manera que es puguin establir noves funcions automatitzades en un futur.