POLICIA NACIONAL I FBI

Detingut un ucraïnès que va robar dades de milions de targetes bancàries

Està considerat un dels líders de l'organització de ciberdelinqüents FIN7

20180910 406316 opaleta 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional, en col·laboració ambl’FBI, han detingut a Huelva un ucraïnès de 30 anys com a presumpte responsable de sofisticats atacs cibernètics d’empreses a nivell mundial amb què robava dades de milions de targetes bancàries que desprésvenia a fòrums de ‘carding’ (trànsit il·lícit de dades de targetes de crèdit).

L’arrestat està considerat un dels líders de l’organització criminal coneguda en l’àmbit de la ciberseguretat com FIN7, dedicada a l’execució d’atacs informàtics contra companyies dels sectors de la restauració, hostaleria i jocs, ha informat la policia en un comunicat.

Amb altres membres d’aquest grup criminal feien atacs informàtics contra empreses de restauració principalment dels Estats Units i el Regne Unit.

Vulneraven els sistemes informàtics de les companyies i obtenien les numeracions de les targetes utilitzades en els terminals punts de venda (TPV).

‘Phishing’

L’atac cibernètic es feia mitjançant l’enviament d’un correu electrònic de ‘phishing’ que contindria un adjunt, generalment un fitxer de MS Office, amb càrrega maliciosa.

La víctima, a l’obrir el fitxer adjunt, iniciaria un procés de descàrrega d’un programari maliciós des d’un servidor que s’utilitza per al control remot dels sistemes de la companyia víctima.

El programari d’accés remot utilitzat es denominava CARBANAK, adquirit en mercats clandestins dels seus desenvolupadors.

Mitjançant l’ús d’aquest complex ‘framework’, els atacants aconseguirien no només el robatori de dades i la transferència de fitxers des de la víctima sinó també la persistència en l’accés.

Utilitzant aquest procés, l’organització havia atacat a més de cent companyies per robar les dades de milions de targetes bancàries que posteriorment venia en fòrums de ‘carding’.

Notícies relacionades

La investigació, que continua oberta, es va iniciar com a conseqüència d’una Comissió Rogatòria Internacional emesa per les autoritats dels Estats Units i una Ordre Internacional de Detenció.

Els agents van localitzar el buscat en una localitat de Huelva on disfrutava d’uns dies de vacances i el van arrestar.