POLÈMICA REGULACIÓ

Marlaska retira l'esborrany de norma que vetava els tatuatges a la Guàrdia Civil

Associacions d'agents amenaçaven de portar l'ordre als tribunals

undefined42074551 14 02 2018 detenido en alicante un depredador sexual integra180725193546

undefined42074551 14 02 2018 detenido en alicante un depredador sexual integra180725193546

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe / Madrid

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha ordenat a la Direcció General de la Guàrdia Civil retirar l’esborrany d’ordre general amb què pretenia regular l’abillament i el comportament dels guàrdies i que, entre altres mesures, prohibia els tatuatges i fumar durant el servei.

Marlaska, segons han informat a Efe fonts d’Interior, ha demanat que es redacti un altre text pel necessari acord majoritari de les associacions de la Guàrdia Civil.

Aquestes associacions han anunciat avui la seva intenció de recórrer a la via judicial si no es retirava el text que els va fer arribar la Direcció General de la Guàrdia Civil.

Les associacions professionals de guàrdies han obert la possibilitat de recórrer a la via judicial per frenar l’esborrany de text normatiu en el qual, entre altres mesures, es prohibeix l’exhibició de tatuatges i s’impedeix fumar als agents durant "la pràctica totalitat del servei". La interpretació dels agents és que la nova norma que es pretén aprovar implica, a més, "un únic model de pentinat per a homes i dones" i prohibeix "portar més d’un anell o un braçalet".

Cinc associacions (AUGC, AEGC, Unió GC, Asesgc i APCGC) han firmat aquest escrit i una carta dirigida al director general del cos, Félix Azón, després de la reunió ahir d’un grup de treball creat precisament per debatre l’ordre sobre l’aspecte físic i el tracte amb la ciutadania dels agents.

Més restrictiu

Els representants associatius han criticat que en aquesta reunió s’anunciés que demà, dia 5, se sotmetrà aquesta norma a una Comissió normativa que li donarà tràmit. Però en especial han qüestionat que l’esborrany plantejat sigui encara més restrictiu que l’anterior, si bé plantejat amb "malabars normatius" per fer veure que no ho és.

En un dels assumptes que més debat ha generat, el dels tatuatges, es manté la prohibició que siguin visibles, de manera que els guàrdies hauran de tapar-los o sotmetre’s a intervencions per a la seva eliminació en un termini de tres mesos.

Base de dades

També es regula que el personal amb tatuatges registri els mateixos en una base de dades amb les característiques, lloc del cos on es troba, fins i tot amb la possibilitat d’adjuntar fotografies del mateix tatuatge o tatuatges.

Notícies relacionades

Per a les associacions de la Guàrdia Civil, l’ocorregut demostra "l’immobilisme i la falta de voluntarietat" de la Direcció General de la Guàrdia Civil i revela que "està tot el peix venut".

Per això, veuen prou motius per rebutjar de nou la norma i instar a la via judicial si no s’opta pel diàleg, per evitar que s’afectin els drets fonamentals i llibertats públiques dels guàrdies civils.