VA ENTRAR EN VIGOR A PRINCIPIS D'ESTIU

Els Mossos han de revisar ara si s'ha complert el protocol en el primer tret de pistola tàser a Salt

Per mandat parlamentari, una gravació ha de permetre comprovar si l'ús de la pistola elèctrica ha sigut o no adequat

Oficialment es remarca que l'home va rebre la descàrrega per evitar "mals majors", quan era a terra però encara "no havia sigut immobilitzat"

taser-editado / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

ElsMossos d’Esquadra de Girona van estrenar aquest dissabte les pistoles elèctriques tàser per reduir un home exaltat que, segons fonts del cos català, es mostrava agressiu tant amb la seva exdona i la seva filla com amb els agents que van anar a detenir-lo. Aquesta primera actuació serà ara revisada per un equip intern dels Mossos, com passarà sempre que es faci ús de la tàser. La revisió ha de comptar amb la gravació de la càmera que portava al pit l’agent que va fer ús de la pistola elèctrica, per comprovar que l’actuació a Salt ha sigut adequada i proporcional. 

L’home, de 43 anys, de nacionalitat espanyola i amb diversos antecedents policials, que va ser objecte d’aquest primer tret amb tàser va ser arrestat"sense patir cap mal"poc abans de les 15.00 hores alcarrer de Sant Antoni de Salt (Girona), segons aclareixen les mateixes fonts, i haurà de respondre judicialment pels delictes de violència domèstica i atemptat contra agents de l’autoritat

Home a terra, "no reduït"

Un vídeo gravat en ple carrer mostra l’arribada dels Mossos al lloc dels fets, juntament amb agents de la Policia Local de Salt. En aquesta seqüència, el presumpte maltractador s’enfronta amb els policies i es veu com un agent va per terra. Però diversos mossos s’abraonen damunt d’ell i aconsegueixen tirar-lo a terra. És en aquest instant quan apareix en el vídeo publicat per aquest diari la pistola tàser, en mans del cap de torn. 

ElsDispositius Conductors d’Energia (DCE), nom oficial de les pistoles elèctriques, es van adquirir perquè permeten alliberar sobre una persona agressiva –que per la seva actitud comprometi greument la seguretat de la resta de ciutadans– una descàrrega elèctrica que li provoca una fallada motora al cos i fa que caigui desplomada, per després ser arrestada sense necessitat de reduir-la fent ús de la força física. 

En la seqüència de Salt que recull el vídeo gravat per un ciutadà, no obstant, es fa ús de la tàser quan –aparentment–el presumpte maltractador masclista ja és a terra i amb diversos agents a sobre, segons diversos agents dels Mossos han assenyalat a EL PERIÓDICO. Segons es va anunciar, la pistola elèctrica era precisament "per evitar el cos a cos", matisen, una cosa que a Salt ja havia passat. Tots ells, no obstant, es mostren "prudents", perquè el vídeo del veí és incomplet i recorden que el cap de torn portava una càmera de vídeo i que la gravació sí que serà completa i podrà ser revisada internament.

Oficialment, els Mossos remarquen que tot i que l’home era a terra encara "no havia sigut reduït" i que es va fer servir la tàser per "evitar mals majors” i això va facilitar que resultés possible posar-li les manilles. 

Actuació a revisió 

Per mandat parlamentari, cada vegada que s’utilitzi una tàser X2 –el model adquirit– s’ha de gravar completament la seqüència que ha justificat aquesta descàrrega –l’agent que empunya l’arma també porta una càmera de vídeo fixada al pit de l’uniforme– i s’ha de tenir a mà un desfibril·lador per poder reanimar el reduït, en cas que el tret de la tàser provoqués una aturada cardíaca. Al Parlament el compromís contret consistia en un mecanisme que activa automàticament la càmera tan bon punt es desenfunda la pistola. No obstant, per problemes de patents, es va optar per un model que obliga l’agent que utilitza la tàser a activar manualment el dispositiu de gravació. 

Després d’una actuació amb tàser, la gravació s’ha d’entregar i serà revisada per decidir si el seu ús ha sigut o no adequat.  Tant el portaveu dels Mossos, Albert Oliva, com l’intendent Josep Antoni Saumell, subcap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, van subratllar durant la roda de presentació de les armes, que es va dur a terme el 25 de juny a Girona, que cada tret de les tàser ha d’estar justificat i quees perseguirà la mala praxi d’aquesta arma de la mateixa manera que es fa amb les de foc.  

Les primeres pistoles, a Girona

Notícies relacionades

El repartiment de les tàser va començar aquest 25 de juny com una prova pilot a les comissaries de Girona, Blanes, Figueres i les àrees regionals de Recursos Operatius de Girona. El 9 de juliol van començar a repartir-se per la resta de la regions policials, a mesura que van anar arribant les càmeres de vídeo que acompanyaran cada pistola elèctrica. Cap al 15 de juliol estava previst que es distribuïssin a les regions policials Central, Nord i Sud; el 31 de juliol, a les de Barcelona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre; i el 15 d’agost, a les de Ponent i el Pirineu. 

Abans que acabi la tardor, hi ha d’haver una pistola taser a cada una de les noranta comissaries que hi ha a Catalunya. La utilitzarà únicament el responsable del torn de cada àrea bàsica policial. És a dir, aquest serà l’encarregat de col·locar-se la càmera de vídeo i de disparar la descàrrega elèctrica en cas que sigui imprescindible. També disposaran de tàser el Grup Especial d’Intervenció (GEI), la Brigada Mòbil (Brimo) i les ARRO (antiavalots regionals). 

Irídia va criticar l’absència de gravació automàtica 

<span style="font-size: 1.6rem;">El Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia va mostrar al juny la seva preocupació per l’adquisició de les pistoles elèctriques i va avisar que en seguiria de prop "la implementació" i que vigilaria "qualsevol vulneració" que es pogués produir en el futur. Inquietava "especialment" que la persona que decideix "en quin moment es grava l’actuació" amb les tàser sigui el mateix agent en lloc del fet que les càmeres activin la gravació automàticament quan es desenfunda l’arma, tal com els Mossos van anunciar al Parlament. Irídia va sol·licitar, així mateix, que la instrucció que guiarà l’ús d’aquestes pistoles no s’hagi fet pública "per poder avaluar-la". </span>