COMPAREIXENÇA PARLAMENTÀRIA

Marlaska avisa que seguiran les deportacions dels migrants violents

El ministre destaca que "humanitat" no equival a "permissivitat" davant actes com l'assalt agressiu a Ceuta

Es reafirma en la seva promesa de reforçar les tanques amb mètodes que no lesionin els sensepapers

20180829 405032 marlaskamo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Les devolucions al Marroc dels qui saltin les tanques de Ceuta i Melilla amb “violència” seguiran, perquè no es poden tolerar actuacions que atemptin “contra el país i les seves forces i cossos de seguretat”. Així de clar ho ha deixat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la seva compareixença parlamentària convocada per donar explicacions sobre l’entrega al Marroc la passada setmana de 116 persones que van saltar la tanca de Ceuta.

¿És compatible acollir immigrants com els de l’‘Aquarius’ i tornar sense miraments a un país com el Marroctots els nouvinguts? Per a la resta de partits, es tracta d’una batzegada o una rectificació en tota la regla, però per al ministre és perfectament compatible, perquè “humanitat no és igual a permissivitat".

Els assaltants del 22 d’agost van utilitzar pedres, productes químics o excrements contra la Guàrdia Civil i zitzànies i maces per trencar la tanca. Davant d’aquests fets, el Govern central va decidir llançar “un missatge clar” a les màfies que organitzen aquestes entrades massives i proporcionen el material agressiu als subsaharians. “La immigració ordenada, segura i legal és possible i desitjable, però no la il·legal i la violenta”, ha advertit el ministre.

Marlaska treu pit

No només no li semblen contradictòries les actuacions, sinó que són dignes d’elogi al forjar “per primera vegada en molts anys una política migratòria sense precedents basada en dos eixos: respecte dels drets humans i fermesa en el compliment dels compromisos com a Estat sobirà i amb la Unió Europea”.

El fet que cap dels subsaharians s’acollís al dret a demanar asil tampoc li sembla indici de vulneració de cap dret. Davant les protestes dels advocats d’ofici de Ceuta que els van atendre i les oenagés, el ministre ha detallat com, conforme anaven arribant a les instal·lacions del CETI de Ceuta, els funcionaris van afiliar els immigrants amb ajuda de "tres intèrprets" i "12 advocats" del col·legi de lletrats de la ciutat autònoma.

Després, en tot just 21 hores se’ls van obrir "expedients individuals" i, en aplicació de l’acord bilateral amb el Marroc, van ser tornats. Tots tret de dues persones que van afirmar ser menors d’edat i un adult que tenia ferides i era a l’hospital. "Cap de les 116 persones retornades al Marroc va arribar a sol·licitar protecció internacional", malgrat que se’ls va oferir la possibilitat, ha afirmat.

Devolució sumària

Per a la portaveu d’Units Podem, Ione Belarra, en canvi, va ser una “devolució sumària” que va vulnerar el dret internacional i que “remunta a les pitjors polítiques del PP”. Per al PP i Ciutadans, es tracta d’una “batzegada més de Sánchez i una rectificació” en tota regla obligada per l’“efecte crida” que va causar l’acollida de l’‘Aquarius’.

Una cosa a la qual el magistrat ha respost amb sorna. “Els immigrants que arriben a les fronteres o s’embarquen en pasteres emprenen un viatge que no es fa en dos dies", ha indicat, per afegir que l’augment d’arribades era “previsible" i esperat i que no té res a veure amb les polítiques de l’Executiu socialista.

Notícies relacionades

"L’‘Aquarius’ va ser un toc a les institucions europees del gran problema que teníem a Europa amb els fluxos migratoris", ha dit, remarcant que gràcies a això "es va tornar a parlar d’una política comuna" i Pedro Sánchez ha pogut teixir "aliances" amb altres països com França i Alemanya per abordar el problema.

Concertines condemnades

Respecte a la promesa de retirar les concertines, els elements tallants de les tanques de Ceuta i Melilla, Marlaska afirma que tampoc hi ha rectificació. "Es redissenyarà el sistema de vigilància fronterer", ha indicat, amb l’objectiu d’"enfortir" la protecció de les fronteres però amb mitjans "més moderns però no lesius" que comportaran una inversió en tecnologia i recursos físics, inclòs l’augment del nombre d’agents de la Guàrdia Civil.