Més de 100 immigrants salten la tanca de Ceuta

La Guàrdia Civil assegura que cinc agents han resultat ferits per la violència dels subsaharians

Els assaltants van utilitzar calç viva per obrir-se pas, segons la Delegació del Govern

as-han-celebrado-su-llegada-a-ceuta-los-migrantes-tras-saltar-la-valla-siete-guardias-civiles-han-resultado-heridos / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 115 migrants subsaharians han entrat a les 09.00 hores del matí d’aquest dimecres a Ceuta després de saltar la tanca fronterera a la zona coneguda com a Finca Berrocal, deixantset guàrdies civils ferits lleus per cremades amb calç vivaque els assaltants han utilitzat per accedir a la ciutat autònoma.

Fonts de la Delegació de Govern de Ceuta han informat que un dels agents ha hagut de ser traslladat a l’Hospital Universitari de la ciutat, tot i que el seu pronòstic és lleu. També cinc migrants han hagut de ser atesos per la Creu Roja després del salt.

Aquestes mateixes fonts han assenyalat que almenys 300 persones han intentat saltar la tanca que separa el Marroc de Ceuta, tot i que finalment ho han aconseguit 115, una xifra que pot augmentar lleugerament, "no molt més", segons han recalcat des de la Delegació de Govern a Europa Press.

En aquesta nova entrada, els migrants han aconseguit esquivar la Guàrdia Civil llançant als agents calç viva, àcid de bateries d’automòbil i boles d’excrements humansutilitzant pràcticament el mateix mètode que en el salt massiu del passat 26 de juliol quan van aconseguir accedir a la ciutat 602 migrants, segons han apuntat les mateixes fonts, que no han precisat si en aquesta ocasió s’han utilitzat també cisalles per tallar parts del filat.

Festa del Sacrifici

Els migrants han aprofitat la relaxació de les forces marroquines al coincidir amb l’hora de la pregària col·lectiva a l’aire lliure, la Musal-la, que marca l’inici de la Festa del Sacrifici, dia festiu local també a Ceuta.

El salt s’ha produït just a l’hora de la celebració de la pregària col·lectiva que se celebra amb motiu de la Pasqua del Sacrifici o Festa del Xai a Ceuta. Després d’accedir a Ceuta, els migrants s’han dirigit al Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI). Molts d’ells presentaven profunds talls en braços i tòrax.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha traslladat el seu recolzament a les forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, i en especial als set agents de la Guàrdia Civil ferits a Ceuta.

"Tot el meu recolzament a les FCSE que estan afrontant de forma exemplar el desafiament migratori, especialment els agents ferits avui. El Govern treballa pel diàleg i la cooperació amb països d’origen i trànsit i per una gestió comuna, eficient i humanitària de la migració", ha afirmat el cap de l’Executiu en un missatge en el seu compte de Twitter.

L’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha reclamat més mitjans de protecció per als agents que vigilen la tanca de Ceuta. En concret, les demandes de l’AUGC passen perquè es permeti l’ús de mitjans per al control de masses, com escuts que puguin repel·lir els productes que els immigrants llancen contra ells, i material antiavalots, segons explica l’associació en un comunicat.

En perill

L’AUGC tem que, en cas de no reforçar els mitjans dels agents, les seves vides puguin arribar a córrer perill, sobretot en assalts com el produït aquest matí en què els immigrants han fet servir una gran violència contra els agents, segons ha informat a Efe l’institut armat.

Destaca a més "la sensació d’abandonament institucional, ràbia i impotència" que creix entre els agents i sol·licita que també "se solucionin els problemes que afecten a les càmeres de seguretat, l’augment del nombre d’agents a la zona i la dotació de vehicles i material adequats".

Al marge d’aquesta reclamació, l’AUGC trasllada el seu "recolzament i alè en la tasca, tan sacrificada com anònima, que realitzen els guàrdies civils que treballen en territoris fronterers" malgrat no comptar amb els "mitjans materials adequats i amb personal insuficient per controlar la immigració irregular".

Crítiques del PP

Notícies relacionades

El PP, per la seva part, ha considerat que aquest nou salt a la tanca demostra que seria "una gran irresponsabilitat" retirar les concertines situades a les fronteres terrestres de Ceuta i Melilla, tal com va anunciar el ministre Fernando Grande-Marlaska que està estudiant el Govern.

"Si eliminem determinats elements que fonamentalment exerceixen una funció per garantir la seguretat també de policies i guàrdies civils i fem, a més, gestos que donen a entendre que estem en una política de portes obertes, amb una situació com la que lamentablement es viu a l’Àfrica, estem generant un problema de grans dimensions", ha manifestat en declaracions a Europa Press el portaveu popular en el Senat, Ignacio Cosidó.