COP AL MEDI AMBIENT

Trump tomba les regulacions d'emissions de carbó d'Obama

El seu pla elimina metes de reducció de contaminació de plantes elèctriques i dona laxitud als estats

Fins i tot les previsions de l'Agència de Protecció Ambiental admeten l'impacte negatiu per a la salut

44725349 601

44725349 601 / MARK WILSON (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Nova ronda enl’assalt de Donald Trump a les polítiques de protecció mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic que va posar en marxa el seu predecessor, Barack Obama. El president dels Estats Units que va trencar amb l’Acord de París i que aquest mateix mes va arxivar regulacions per reduir la contaminació de vehicles presenta aquest dimarts un altre eix central de la seva campanya: un pla que tombarà els límits amb què Barack Obama pretenia reduir les emissions contaminants de plantes elèctriques que funcionen amb carbó.

Andrew Wheeler, l’antic lobista de la indústria del carbó que ara és director en funcions de l’Agència de Protecció Ambiental, ja ha estampat la seva firma en la proposta, un document de gairebé 300 pàgines en el qual no es marquen objectius d’emissions. Tot i que el Pla d’Energia Neta d’Obama mai va arribar a entrar en vigor, paralitzat pel Tribunal Suprem després de les demandes d’estats republicans i la indústria, havia marcat la meta dereduir per al 2030 el 32% de les emissions de plantes de carbó respecte als nivells del 2005.

Ara Trump i el seu equip han preparat una norma, a la mesura de les reclamacions contra les regulacions que havia fet la indústria, per la qual seran els mateixos estats els que decideixin quant volen tallar les emissions o fins i tot si les volen reduir. És una concessió d’autoritat paradoxal tenint en compte que a començaments de mes, al retirar les normes dirigides a minimitzar la contaminació de vehicles, Washington va voler limitar la capacitat dels estats per aprovar les seves pròpies normes.

Gir inevitable a gas i renovables

El pla també relaxa les regulacions sobre contaminació que Obama va buscar per a plantes que necessiten modernitzar-se, i l’Administració de Trump crearà incentius per preservar-les. Es frena així l’impuls que hi havia per a transicionar cap a gas natural i energies renovables, tot i que el gir es fa inevitableL’auge del gas natural i el seu preu cada vegada més accessible l’ha convertit en principal combustible de les plantes elèctriques als EUA, on ara menys d’un terç utilitzen el carbó. En els últims vuit anys un 40% de les que el feien servir han tancat o han anunciat plans per fer-ho i l’ocupació que generen, que va assolir un pic de 90.000 llocs de treball, ara es xifra en 53.000.

Com en el cas per relaxar imposicions referides a l’eficiència de combustible de vehicles, aquest pla no entra automàticament en vigor sinó que s’obre a un període de comentaris, però la direcció de l’Administració està fixada. També com en el cas d’eficiència de combustible, s’esperen batalles legals.

Efectes adversos en la salut

Notícies relacionades

Trump, que aquest dimarts a la tarda presenta el pla a Virgínia Occidental, un dels estats de l’anomenat “país del carbó”, combina amb aquesta mesural’electoralisme, el menyspreu per la ciència i per les advertències  sobre els efectes del canvi climàtic, la seva aposta per la desregulació i la seva obsessió amb la destrucció del llegat d’Obama. I ho fa amb una proposta que la seva pròpia Administració admet que tindrà efectes negatius en la salut.

El document de l’EPA reconeix que “implementar les regles proposades s’espera que pugi emissions de diòxid de carboni i el nivell d’emissions d’alguns contaminants en l’atmosfera que afecten adversament la salut humana”. S’admet que per al 2030 poden produir-se entre 470 i 1.400 morts prematures per la contaminació (mentre que el pla d’Obama calculava que podria evitar entre 1.500 i 3.600 d’aquestes morts). Així mateix, es calcula que poden sumar-se fins a 48.000 nous casos d’asma exacerbada.