CÀPSULES DE PLÀSTIC

Un hotel càpsula per als pelegrins de la Meca

Nova oferta per evitar les aglomeracions en l'època de la peregrinació obligatòria dels musulmans

hotel-capsula / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Ocult rere una escotilla que sembla treta d’una nau espacial, s’obre el diminut espai d’una habitació totalment blanca i d’estètica minimalista del primer hotel càpsula destinat als pelegrins a la Meca.

Les 24 càpsules de plàstic i fibra de vidre d’aquest hotel mòbil constrenyen totes les comoditats en un espai de 2,20 metres de llarg per 1,20 d’ample i 1,20 d’altura,que obliga l’hoste a quedar-se estirat o assegut tot el temps que sigui a l’habitació.

Apilades en dues altures, les càpsules estan pintades per complet de blanc, el mateix color que utilitzen de forma obligatòria els pelegrins homes que aquest diumenge inicien el ‘hach’, la peregrinació major, que tot musulmà ha de fer almenys una vegada en la vida a la Meca, la ciutat més sagrada per a l’islam.

L’hotel ha sigut construït per l’organització benèfica Hidyat al Hach i al Muatmir (‘Regal dels pelegrins’, en àrab), a instàncies de les autoritats de la Meca, que estan buscant alternatives per provar de resoldre el problema de la falta d’allotjament en la temporada del ‘hach’.

El cap de l’organisme de caritat, el xeic Mansur al Amer, diu que aquestes càpsules són una “solució econòmica ideal” per als pelegrins “que vulguin prendre un descans” en llocs atapeïts com els aeroports, estacions de tren, les parades de les autopistes.

“Aquestes petites unitats, identificades com a càpsules, permeten als hostes dutxar-se, planxar i guardar les seves pertinences personals, així com dormir de forma còmoda. És una habitació d’hotel amb totes les comoditats”, va explicar Al Amer per telèfon.

A l’interior de les minihabitacions, un gran mirall envoltat d’una sanefa de llums blancs domina una de les parets de cada càpsula.

A sota, amb prou feines hi ha un rellotge i un plafó digital des del qual es pot controlar la temperatura ambient, la llum, l’obertura de la porta o sol·licitar ajuda amb el ‘botó SOS’.

Al Amer va explicar que les càpsules estan equipades amb detectors de fum i un extintor d’incendis i, a més, la porta s’obre immediatament si es produeix un incendi.

Les altres comoditats de les càpsules són un televisor i una post de planxar plegable, que es pot estendre sobre el matalàs.

Segons el responsable de l’hotel, la càpsula proporciona als ocupants una bona ventilació a través d’un sistema de purificació d’aire “iònic”, que allibera càrregues negatives per treure la brutícia i la pols suspesa en l’aire.

Oferta d’allotjament

Aquest nou hotel mòbil se suma a una oferta d’allotjament que s’acosta a les 160.000 habitacions, repartides en 947 establiments registrats a la Meca, que inclouen 480 hotels, dels més luxosos als més humils, a més d’apartaments.

Aquest any les autoritats de l’Aràbia Saudita han donat permís per uns dos milions de pelegrins, dels quals 1,68 milions resideixen a l’estranger i que atapeeixen els hotels disponibles a la ciutat santa.

Notícies relacionades

En alguns dies del ‘hach’, els pelegrins no poden disfrutar de les comoditats d’un hotel i estan obligats a passar la nit a les haimes que es munten als voltants de la muntanya Arafat, on, segons la tradició islàmica, el profeta Mahoma va pronunciar el seu últim sermó fa 14 segles.

L’experiència pilot de l’hotel càpsula ha sigut un encàrrec de l’Institut d’Investigació de les dues Mesquites Sagrades que, segons Al Amer, estudiarà i avaluarà aquesta prova i anunciarà les seves recomanacions després de la temporada del ‘hach’.