AMB 87 PERSONES A BORD

El vaixell d'Open Arms atraca a Algesires

Els immigrants seran atesos al dispositiu habilitat a la zona des de fa setmanes i no tindran permisos extraordinaris

whatsapp-video-2018-08-09-at-101858 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Sense soroll i sense el desplegament d’efectius, voluntaris o traductors esperant al moll, el vaixell de l’oenagé Proactiva Open Arms ha atracat just després de dos quarts de nou a la badia d’Algesires. Ha atracat al moll de Campamento, al terme municipal de San Roque, per desembarcar els 87 immigrants rescatats fa una setmana al Mediterrani davant les costes de Líbia.

whatsapp-video-2018-08-09-at-101857 / periodico

Cap disposarà dels permisos extraordinaris de residència per motius humanitaris, i la seva arribada a Espanya seguirà els mateixos procediments que la resta de pasteres que en les últimes setmanes han sigut vistes a l’estret de Gibraltar i rescatades per Salvament Marítim, un tracte considerat ja “discriminatori” per la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda a l’Immigrant, que destaca la coincidència del canvi d’actitud de l’Executiu amb les declaracions i manifestacions del comissari europeu Dimitris Avramopulos, que tot i que va lloar l’actitud espanyola va considerar que “això havia d’acabar”.

Dispositiu per acollir els 87 immigrants. / JULIA CAMACHO

El cap d’operacions del vaixell, Ricardo Gatti, va explicar aquest dimecres que els immigrants estan cansats i encara amb certa por de ser retornats a Líbia, tot i que s’han animat una mica al començar a veure vaixells a l’arribar en aigües espanyoles. Quan van ser rescatats feia diversos dies que ni menjaven ni bevien, i els queviures a bord van ser insuficients, motiu pel qual Salvament Marítim de Cartagena els va haver de proporcionar ahir uns quants aliments.

Open Arms va socórrer els immigrants el 2 d’agost passat, però Itàlia i Malta van rebutjar que el vaixell atraqués en qualsevol dels seus ports per deixar-los a terra ferma. L’oenagé va haver de sol·licitar llavors al Centre Nacional de Salvament Marítim un port segur per poder atracar els 87 immigrants, entre quals hi ha 12 menors, sis dels quals, no acompanyats. Quatre dies més tard, i quan ja estaven a prop d’aigües espanyoles, el Govern central va autoritzar l’entrada del vaixell al port d’Algesires, a dos dies més de viatge, on en les últimes setmanes s’ha habilitat un dispositiu especial per atendre els immigrants que proven d’arribar a Europa en pastera.

És precisament l’existència d’aquest dispositiu el que justifica l’estatus diferent que s’ha donat als últims immigrants recollits per l’‘Open Arms’ dels primers que van arribar a bord de l’‘Aquarius’. “El que el 17 de juny era un desembarcament excepcional, amb persones que necessitaven una valoració, una atenció i una gestió que no se sabia el temps que duraria, és, menys de dos mesos després, un procediment provat”, va remarcar aquest dimecres la secretària d’Estat per a la Immigració, Consuelo Rumi. Feia referència al Centre d’Acolliment Temporal d’Estrangers (CATE) muntat a Algesires, una mena de macrocomissària per atendre els immigrants i complir el termini legal de 72 hores per realitzar els tràmits d’identificació i obertura d’estrangeria. De la mateixa manera, la Delegació del Govern a Cadis diu que aquest dispositiu “és el més adequat i segur” per rebre’ls.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, els tràmits seran els mateixos que segueixen els vaixells de Salvament Marítim a l’arribar a port. Rebran a bord una visita de Sanitat Exterior just després d’atracar, i llavors els immigrants podran baixar al moll per a una primera atenció mèdica de la Creu Roja. L’oenagé ja ha avisat que la majoria dels passatgers tenen ferides lleus i que un presenta, fins i tot, un tret al peu i que necessita ser operat.

A continuació, els 87 immigrants caminaran el petit tram que els separa de la nau de l’empresa Crinavis, el CATE, que compta amb instal·lacions de lavabo, sanitàries, menjador i fins i tot lliteres, i espais separats per a dones i homes. Amb capacitat per a fins a 500 identificacions diàries, i amb prou feines un centenar d’immigrants més rescatats en les últimes hores, l’estada dels immigrants de l’‘Open Arms’ es preveu molt breu. La majoria dels rescatats procedeixen de Sudan i Sudan del Sud, motiu pel qual previsiblement sol·licitaran asil. Després de la seva identificació, seran traslladats al centre d’acolliment de Chiclana de la Frontera, gestionat per la Creu Roja, mentre que els menors acompanyats quedaran sota tutela de la Junta d’Andalusia.