Icona de París

Turisme massiu: artistes de Montmartre plantegen anar-se'n per culpa de les terrasses

Denuncien que les terrasses ocupen "el 80% de l'espai" i els pintors s'han hagut de desplaçar a part de la calçada per als vianants

montmartre / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’essència del barri de Montmartre, el més pintoresc de París, que va forjar la seva llegenda gràcies a artistes com Camille Pissarro i Pablo Picasso, corre el risc de desaparèixer per culpa de la invasió de les terrasses hoteleres.

Els pintors, retratistes i caricaturistes són una històrica icona de Montmartre, sobretot els que ocupen la plaça de Tertre, darrere de la imponent basílica del Sagrat Cor.

Ara, no obstant, cansats de la "invasió" creixent de les terrasses dels set bars i restaurants de la plaça, alguns artistes es plantegen abandonar-la i traslladar a un altre lloc les teles i pinzells que, des de fa més de dos segles, donen color i caràcter a aquest bohemi racó parisenc.

Petició a l’ajuntament

"Tenim un metre quadrat a la vora de la vorera, com que no tenim prou espai, ocupem part de la calçada per als vianants. Treballem sobre la canalització d’aigua, on s’acumula la brutícia", va explicar a Efe Midani M’Barki, president del’associació cultural París-Montmartre.

Aquest problema ha portat el gremi a sol·licitar millores a l’Ajuntament de París.

Aprofitant el projecte d’obres per a aquesta zona, alguns dels gairebé 300 artistes han pressionat el consistori perquè la futura remodelació inclogui les seves demandes, entre les quals, "un repartiment just de l’espai entre tots els usuaris" en la temporada alta de visitants (entre l’abril i el novembre).

En declaracions a la cadena de televisió francesa BFM, fonts municipals van assegurar "vetllar perquè els artistes treballin en unes condicions de comoditat".

"És important fer possible la convivència entre els dos universos. Per visitar la plaça també és necessari poder parar i menjar a les terrasses", va defensar l’encarregada de Comerç i Artesania, Afaf Gabelotaud.

Obres ajornades

Les obres d’aquest barri de carrers costeruts i estrets havien de començar al gener, però es van ajornar i es van obrir les negociacions.

No obstant, segons M’Barki, el nou projecte que ha presentat l’ajuntament és pràcticament igual que l’inicial, concedint als artistes "només 20 centímetres més".

"Hi ha d’haver terrasses. No estem en contra d’això. Però ara és massa, ocupen el 80% de l’espai públic", va denunciar l’artista, que fa 47 anys que pinta i ven els seus quadres a la plaça de Tertre.

Un dels atractius del barri del Sagrat Cor són els retrats i caricatures que els dibuixants ofereixen en qüestió de minuts amb traços ràpids i minuciosos.

Però encara són més peculiars les siluetes pintades de negre que delineen el perfil dels visitants, com les que fa Christian des d’una cantonada ombrívola de la plaça.

Instal·lades de forma fixa

"Abans recollien les taules i cadires a la nit, com fan actualment a la resta de la ciutat. Ara no es mou res des de l’abril fins al novembre, estan instal·lades de forma fixa", va lamentar el dibuixant de siluetes, que fa 15 anys que treballa a la plaça.

Entre els visitants, les set terrasses instal·lades amb tendals enmig dels 775 metres quadrats d’esplanada susciten sorpresa. Especialment per als que van conèixer la plaça fa temps o els que l’han vist a l’hivern, quan només hi ha les teles.

Notícies relacionades

"Ara les terrasses són una mica exagerades", va comentar Leopoldo Aristoy, turista mexicà que va visitar París per primera vegada fa més de 20 anys.

No obstant, no tots els artistes comparteixen el mateix discurs. Alguns es mantenen al marge de la polèmica i no tenen cap problema amb la situació actual ni amb el projecte de l’ajuntament.

Temes:

Turisme París