Una fossa amb 1.500 morts aquest any

Les entitats asseguren que arriben menys immigrants a la UE, però n'hi ha més que moren al mar

Reclamen «més recursos i menys discursos irresponsables» als responsables polítics

zentauroepp44543432 migrants  intercepted aboard dinghies off the coast in the m180806211714

zentauroepp44543432 migrants intercepted aboard dinghies off the coast in the m180806211714 / JON NAZCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una crida a la responsabilitat, a no recórrer aldiscurs de la pori no agitar la immigració amb un objectiu electoral. Aquestes són les recomanacions que l’organització Andalucía Acoge i l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA) formulen en un comunicat en què reclamen“més recursos i menys discursos irresponsables”.Les dues organitzacions, amb altres entitats que treballen des de fa anys al peu del canó en laprimera acollida d’immigrantsarribats en pastera, demanen a més que “cessi l’alarmisme i el sensacionalisme amb la immigració”.

Carlos Arce, coordinador de l’àrea de migració de l’APDHA, no té pèls a la llengua a l’hora d’afirmar que es falseja la realitat. Algunes de les dades que utilitza per exemple el popular Pablo Casado són “falses, radicalment incertes”». I aporta xifres per desmentir-les. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), entre les 10 primeres nacionalitats d’estrangers a Espanya no hi figura cap país subsaharià. “Des dels anys 60, el percentatge de persones que emigren és estable, al voltant del 3% de la població mundial i els refugiats no arriben al 8% dels migrants a tot el món. A la UE representen el 0,94% dels 508 milions d’habitants”, agrega.

Arce assenyala que“no hi ha cap invasió ni flux descontrolat”,el que sí que ha passat, insisteix una vegada més, és que la frontera sud d’Espanya s’ha convertit en una destacada via marítima d’entrada a Europa després que es compliquessin els itineraris per Grècia i Itàlia. Elena Tajuelo, presidenta d’Andalucía Acoge, replica els dirigents conservadors: “el que hi ha a la frontera sud no és una invasió d’entrades, ésuna fossa amb 1.500 persones mortes des de començament d’any”. La federació lafede.cat remarca: “les arribades s’han reduït a la meitat en relació amb l’any passat en el conjunt de la Unió Europea (UE). Arriba molta menys gent però en mor molta més al mar”.  Tajuelo qüestiona l’“efecte crida” que els polítics conservadors atribueixen a l’acollida humanitària per part d’Espanya dels refugiats del barco ‘Aquarius’. La presidenta d’Andalucía Acoge desmenteix aquest argument perquè el procés migratori no és immediat “pot durar mesos i fins i tot anys”.

Notícies relacionades

Les alarmes a Espanya s’han disparat perquè han entrat per la frontera sud de forma irregular unes 20.000 persones aquest any. ¿Què passaria si fossin els 3 milions de refugiats que hi ha al Líban?, es pregunta Arce.

Elena Tajuelo posa el dit a la nafra perquè tem que el discurs de la por “pugui crear un rebuig cap als migrants no només cap als nouvinguts, sinó també cap als que viuen aquí”.  Això és el que ja ha passat en països com Itàlia, on els comentaris xenòfobs del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, han sigut el caldo de cultiu idoni perquè s’hagi registrat un augment d’agressions a estrangers en les últimes setmanes. L’oposició ha demanat al Govern explicacions per l’espiral racista. A Espanya, segons dades del Ministeri de l’Interior,es van comptabilitzar l’any passat 1.285 agressions o delictes d’odi.