L'oposició de diverses autonomies ajorna el repartiment més equitatiu de menors immigrants

El Govern aposta pel consens i debatrà l'assumpte a primers de setembre amb tots els afectats

Catalunya demana que el nou fons d'acollida que recupera el Govern s'avanci a aquest any per la situació d'emergència

zentauroepp44512444 a volunteer plays with migrant children  intercepted aboard 180806221727

zentauroepp44512444 a volunteer plays with migrant children intercepted aboard 180806221727 / JON NAZCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’oposició de diverses comunitats a un repartiment més equitatiu de l’acollida de menors immigrants a través de quotes autonòmiques ha portat el Govern a ajornar la decisió sobre aquest tema fins al mes de setembre. La proposta, liderada per Andalusia i secundada per Catalunya i el País Basc, pretén evitar el flagrant desequilibri que es produeix al tutelar aquestes tres autonomies uns dos terços del total d’immigrants menors no acompanyats, els denominats menes.

La qüestió era una de les que havia de ser abordada a la Conferència Sectorial de Migracions presidida aquest dilluns per la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, a la qual han assistit els consellers autonòmics . En una pausa de la reunió, Valerio ha reconegut que “algunes comunitats no són partidàries del repartiment per quotes” i que per això la qüestió s’abordarà “amb compte i cautela” en una taula intersectorial que presidirà la Ministra de Sanidad, Carmen Montón, a començaments de setembre. El seu objectiu és aconseguir que aquestes qüestions “s’abordin des del consens”.

Quotes voluntàries

Si s’estableixen algunes quotes hauran de ser voluntàries perquè la competència és exclusiva de les comunitats i el Govern no pot imposar-les, han precisat fonts del Govern.

En només dos anys els menors tutelats per les administracions autonòmiques han passat de 3.997 el 2016 a 7.145 a 30 de juny d’aquest any, abans que s’intensifiquessin les arribades a les costes espanyoles durant el mes de juliol, segons dades del Ministeri de l’Interior. Tot i que ni tan sols les xifres quadren. Les que proporcionen les comunitats són molt superiors a les que li consten al Govern. Potser perquè molts menors són donats d’alta en algunes.

Extremadura, Castella i Lleó i la Rioja amb prou feines n’han acollit cap. La primera d’aquestes comunitats es va mostrar disposada a assumir la tutela de...18 o 20, com a “gest solidari”.

Dissolt per Rajoy

Valerio ha aprofitat la reunió per confirmar als consellers que el Govern recuperarà el fons estatal per a l’acollida i integració dels immigrants que va crear l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i que Mariano Rajoy va dissoldre desaparèixer. Era un pressupost anual que va superar els 100 milions d’euros en els millors moments i que anava destinat a recolzar la tasca de comunitats autònomes i ajuntaments.

El fet que no es posi en marxa fins a l’any vinent (figurarà en els pressupostos del 2019), ha despertat les protestes del representant de la Generalitat, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que ha proposat l’habilitació de pressupostos extraordinaris ja que la situació actual és de “greu emergència”.

“Només hem sentit bones paraules, però cap fet”, ha criticat el responsable català davant dels mitjans. Aquest any hi ha els diners que hi ha, “ja m’agradaria que els fons no tinguessin fons”, li ha respost la ministra després de recordar-li que ja s’han aprovat 30 milions per a l’acollida d’emergència a les platges.

La sorpresa de la ministra

Per a sorpresa de Valerio, Amorós ha explicat que últimament han arribat a Barcelona unes 1.800 persones en autocars “contractats per no se sap qui” dels que no es tenia noticia i que només en alguns casos les oenagés han avisat amb unes hores d’antelació. Amb tan poc temps és impossible muntar el dispositiu d’acollida, ha argumentat, reclamant més informació i transparència, “una cosa que no costa ni un duro”.

En realitat ni tan sols el ministeri coneix aquests moviments, com ha admès la titular, que s’ha compromès a acabar amb aquesta desinformació i descoordinació. La reunió, han coincidit comunitats i ministeri, ha sigut un primer pas per aconseguir-ho.

Tres anys sense coordinació 

Notícies relacionades

La Conferència Sectorial no se celebrava des del setembre del 2015, fa gairebé tres anys, quan el PP la va convocar per acordar les quotes de refugiats que havia d’acollir Espanya. Un compromís que mai ha arribat a complir-se.

Catalunya acull actualment 2.615 dels menors tutelats pel sistema. Només durant el mes de juliol la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat s’ha fet càrrec de 458 de menors.