El Govern espanyol derogarà les retallades a les aules el curs 2019-2020

Les autonomies del PP critiquen "falta de compensació econòmica" per augmentar la plantilla de professors

L'Executiu central eliminarà l'increment del nombre d'alumnes per classe i de les hores lectives del personal docent

undefined44492690 graf9391  madrid  espa a   30 07 2018   la ministra de educa180730151533

undefined44492690 graf9391 madrid espa a 30 07 2018 la ministra de educa180730151533 / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern central segueix endavant amb els seus plans d’acabar amb les retallades introduïdes en l’educació no universitària per l’Executiu del PP, malgrat que les comunitats conservadores han mostrat aquest dilluns la seva oposició a la introducció de canvis a les aules sense compensació econòmica. Per això, han abandonat la reunió en la qual la ministra, Isabel Celaá, els ha informat dels detalls de l’avantprojecte de llei que entrarà en vigor el curs 2019-2020 i que derogarà el reial decret de mesures urgents de racionalització de despesa pública en l’àmbit educatiu. 

En concret, l’Executiu de Pedro Sánchez preveu fer marxa enrere en tres mesures molt discutides per la comunitat educativa: la possibilitat d’elevar les ràtios d’alumnes per aula fins a un 20%, l’increment de la jornada lectiva fins a 25 hores en educació infantil i 20 hores en els ensenyaments restants, i el termini de 10 dies perquè un professor interí substitueixi un docent de baixa. Algunes d’aquestes mesures ja s’havien començat a revertir en algunes comunitats, ja que, segons ha justificat la ministra, el "reial decret va minar l’educació" i va arribar "lligat a una conjuntura excepcional", la crisi, les "circumstàncies de la qual ja han desaparegut", per la qual cosa es fa "imperatiu restablir la situació anterior".

"Jo convido, tu pagues"

Notícies relacionades

Els consellers del PP han expressat que comparteixen les mesures, però han abandonat la reunió sectorial per expressar la seva disconformitat amb les "formes", al considerar que no han sigut prou consultats, i per la falta de finançament per augmentar el nombre de professors, que és en el que es tradueixen els canvis. "Jo convido i tu pagues" és la filosofia del Govern espanyol, ha lamentat el conseller gallec Román Rodríguez. 

Si bé, l’Executiu central ha rebutjat aquesta crítica amb l’argument que es torna a les regions la possibilitat de decidir si s’incrementa o no el cos docent, no se’ls obligarà a fer-ho. Per tirar-ho endavant, l’avantprojecte seguirà els cursos de consultes amb la previsió d’entrar a les Corts al setembre o l’octubre