Dia contra el Tràfic: víctimes de 60 països per a un negoci de 5 milions al dia

La fiscalia alerta de l'"índex alt" d'explotació sexual a Espanya i de la dificultat de perseguir el delicte

Sánchez afirma que posarà "tot el seu esforç" per lluitar contra l'"esclavitud del segle XXI" i prepara una llei

 

  / ICONNA/JOAN CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Més de 20 milions de persones al món són víctimes d’un tracte denigrant a nivell laboral o sexual. Són víctimes deltràfic, un delicte difícil de perseguir i erradicar malgrat que suposa l’explotació de milions de dones, nens i homes amb nombrosos propòsits, inclosos el treball forçat i el sexe. Aproximadament un 30% són nens i un 70% dones i nenes.

A Espanya, la Fiscalia d’Estrangeria, en el Dia mundial contra el tràfic d'aquest dilluns, ha avisat que hi ha un “índex alt” d’explotació amb finalitats sexuals, ja que s’“esclavitzen” dones de totes les parts del planeta. En concret, des del 2012 han sigut identificades víctimes de 60 països, especialment d’Àfrica i particularment de Nigèria, en un negoci que, segons el ministeri públic, "mou més de 5 milions d’euros al dia". Moviment per la Pau ha corroborat aquesta anàlisi i ha destacat que Espanya és un dels principals països de destí del tràfic de dones, la majoria joves d’entre 18 i 25 anys, que satisfan les demandes d’un 39% d’homes que confessa haver tingut sexe amb prostitutes, segons les estimacions del Ministeri de Sanitat. Interior, de fet, va detectar 10.111 persones en risc de prostitució el 2017.

Davant la magnitud del fenomen, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat l’efemèride per assegurar en un tuit que posarà tot el seu "esforç per lluitar contra l’esclavitud del segle XXI". L’Executiu espanyol, de fet, està elaborant una llei específica contra aquesta xacra, tal com va recordar en el pacte d’Estat contra la violència masclista. 

El 48% dels processos s’arxiven

Si bé, l’erradicació del tràfic no és fàcil. La fiscalia ha obert prop de 600 investigacions des del 2012, un 86% per explotació sexual, un 9% per abusos laborals i una mica menys del 3% per mendicitat. Per sota de l’1% hi hauria els matrimonis forçosos, l’extracció d’òrgans o altres activitats. Si bé, entorn del 48% dels processoss’arxiven  perquè les indagacions "topen amb el gran mur que suposa l’existència d’un nexe directe amb les xarxes de crim organitzat, que converteixen les víctimes en persones molt vulnerables" i que, a causa de la por, no solen col·laborar de manera activa a denunciar la seva situació i contribuir a la persecució del delicte. 

En concret, de les 600 investigacions, 101 casos van acabar en sentència, 66 amb condemnes i 35 absolucions. 168 van ser sobresegudes i gairebé 300 continuen en tramitació. Segons el fiscal, hi ha tres causes que dificulten el càstig: En primer lloc, que no es pot emprovar "fefaentment" la participació dels investigats. Dos, que els autors estan il·localitzables, moltes vegades a l’estranger. I tres, que les víctimes, una vegada alliberades, acaben per no acudir a seu judicial a ratificar la denúncia o declarar. 

No obstant, una preparació més gran dels operadors jurídics i policials, així com la col·laboració de les oenagés, està provocant "un significatiu descens dels sobreseïments", segons el ministeri públic. 

Salvar la víctima

En aquest context, el fiscal de sala d’Estrangeria, Joaquín Sánchez-Covisa, conclou que "és prioritari rescatar la víctima, per sobre del bon èxit de la investigació, i treure-la del més absolut dels inferns que un ésser humà pot afligir a un altre". I és que les víctimes "són venudes, torturades, colpejades, marcades, humiliades, amenaçades, coaccionades de totes les maneres imaginables, i fins i tot es valen de la seducció d’adolescents o de les seves creences culturals, com el vudú". La policia ha desarticulat, per exemple, aquest dilluns a Alacant una xarxa que obligava joves a exercir la prostitució 22 hores al dia.

Notícies relacionades

Les condicions d’explotació són tan insofribles, segons els experts, que algunes víctimes queden marcades per tota la vida amb greus lesions psicològiques. A més, quan són alliberades, moltes no poden tornar als seus països de procedència al ser rebutjades per les seves comunitats. 

Per tot això, la fiscalia reclama estrènyer la cooperació internacional i unificar termes i conceptes en el marc legislatiu mundial.