Elecció al Congrés dels diputats

El Congrés elegeix en segona votació Rosa María Mateo com a administradora única d'RTVE

El seu lloc té caràcter transitori, fins que es resolgui el concurs públic que ja està en marxa per elegir el nou Consell d'Administració

La Comissió Mixta per al control parlamentari de RTVE ha aprovat el comitè d'experts que haurà d'examinar els aspirants al concurs

undefined44377410 graf3046  madrid  espa a   19 07 2018   fotograf a de archiv180727000112

undefined44377410 graf3046 madrid espa a 19 07 2018 fotograf a de archiv180727000112 / Alberto Martin

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Congrés dels Diputats ha aprovat el nomenament de la periodista Rosa María Mateo com a administradora única provisional d’RTVE, a l’aconseguir la majoria absoluta dels vots en la que era l’última oportunitat per aplicar el decret de renovació urgent de la Corporació pública.

Amb 180 vots a favor, 131 de nuls i un en blanc, la Cambra Baixa ha recolzat que Mateo (Burgos, 1942) dirigeixi la radiotelevisió pública en solitud fins que les Corts elegeixin el futur Consell d’Administració mitjançant un concurs públic, un resultat que ha sigut acollit amb els aplaudiments de nombrosos diputats. 

Segona votació

Mateo ha sigut proposada per gestionar RTVE després que el procés per renovar la cúpula de la corporació, a través d’un decret llei de l’Executiu aprovat el juny passat, fracassés amb una votació fallida en la qual dos diputats es van equivocar al ficar la papereta i dos més no van acudir a la sessió plenària.

La periodista ja es va exposar al suport del Congrés dimecres passat, en la primera votació per a la seva elecció. Llavors, necessitava el suport de dos terços de la Cambra (234 diputats), però només en va poder aconseguir 168, fet que ha derivat en la celebració d’aquesta segona volta de divendres.

En la sessió plenària de dimecres, el PSOE, Units Podem, ERC i el PNB van votar a favor de la candidata a gestionar RTVE. També ho van fer els quatre representants del PDeCAT que es trobaven a l’hemicicle. La formació independentista, que al principi havia condicionat el seu recolzament a Mateo al fet que les converses entre l’Executiu i la Generalitat de Catalunya donessin "resultats", ja ha confirmat que en aquesta segona votació els seus diputats donaran suport a la periodista, a excepció d’Antoni Postius, que té un compromís al seu ajuntament i no hi podrà assistir.

Mateo passarà a gestionar RTVE, encara queel seu càrrec té caràcter transitori, fins que es resolgui el concurs públic que ja està en marxa, per elegir el nou Consell d’Administració d’RTVE. Segons el calendari marcat per a aquest procés, s’espera que la nova cúpula de la Corporació s’hagi triat entre els mesos de setembre i octubre.

Aprovat el comitè d’experts 

D’altra banda, la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per al control parlamentari de RTVE ha aprovat l’elecció del comitè d’experts que haurà d’examinar els aspirants que, per concurs públic, s’han presentat per formar el nou Consell d’Administració de la Corporació.

Els membres d’aquest òrgan han acceptat els noms proposats per assentiment en una sessió que s’ha retardat fins a mitja hora com a conseqüència de la vaga de Renfe, convocada per a aquest divendres, i que ha provocat que molts parlamentaris no poguessin arribar al Congrés a la seva hora.

Notícies relacionades

Els experts elegits en aquesta comissió són, tal com exigeix el reglament del concurs, professionals de reconeguda competència en l’àmbit de la comunicació, en la docència o en la investigació i tenen una experiència acreditada al mateix sector, no inferior a deu anys.

Han sigut els grups parlamentaris els qui han proposat els noms avui triats. Cadascun dels grups amb representació en la Comissió Mixta de RTVE (8) ha triat un nom i, a més, cada membre de la mateixa (39 diputats i senadors) ha proposat un altre expert, sempre que compti amb la firma d’uns altres tres membres de la comissió. Per això el PP, amb 18 diputats i senadors en aquest òrgan, és el de més representació en el comitè d’experts, amb un total de cinc.