Proposta pel Govern central

El Congrés rebutja en primera votació Rosa María Mateo com a administradora única de RTVE

La periodista n'ha aconseguit 168, 66 menys dels necessaris per ser nomenada en primera volta

Divendress'haurà de celebrar una segona votació, en la qual ERC i el PDECat votaran 'sí'

rosa-maria-mateo

rosa-maria-mateo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La periodista Rosa María Mateo no ha aconseguit aquest dimecres al Congrés una majoria suficient per ser nomenada administradora única de RTVE, a l’obtenir el suport de 168 diputats, davant els 234 que eren necessaris per a l’elecció (dos terços de la Cambra). Ara,s’haurà de celebrar una segona volta, prevista per a divendres, en la qual ja serà vàlida la majoria absoluta (176 diputats).

Mateo ha sigut proposada per gestionar RTVE després que el procés per renovar la cúpula de la corporació, a través d’un decret llei de l’Executiu aprovat el juny passat, fracassés amb una votació fallida en la qual dos diputats es van equivocar al ficar la papereta i dos més no van acudir a la sessió plenària.

Segons el decret llei, si el Congrés no era capaç de consensuar els 10 membres del consell d’administració de RTVE, havia de ser el Govern espanyol qui posés sobre la taula un nom per administrar, de manera transitòria, la radiotelevisió pública.

Mateo havia d’aconseguir aquest dimecres el suport de dos terços de la Cambra. No obstant, aquesta majoria ja es preveia impossible, ja que el PP va anunciar que no recolzaria la periodista per a aquest lloc. A més, Ciutadans, que s’ha mostrat crític amb aquest procés des del seu inici, ha abandonat l’hemicicle abans que comencés la votació.

Suport d’ERC i el PDECat 

Finalment la votació s’ha saldat amb els 168 vots a favor de Mateo, 117 en nuls i 3 en blanc. Al no aconseguir aquesta majoria, i seguint les directrius del decret llei, el Congrés haurà de celebrar un nou ple, que està previst per a aquest divendres a les 11.35 hores, en el qual Mateo necessita 176 suports per ser nomenada.

Notícies relacionades

De moment, només Units Podem i el PNB han confirmat públicament que el seu vot a la periodista serà positiu. En el cas dels morats, han explicat que ho fan per "responsabilitat" i a l’espera que RTVE es renovi amb el concurs públic que ja està en marxa. Per la seva part, els nacionalistes bascos han assenyalat que el nom de Mateo se’ls va consultar abans de l’anunci.

Entre aquestes formacions sumen 156 diputats, per la qual cosa la candidata del Govern espanyol necessita el suport dels independentistes d’ERC (nou diputats, que van votar i votaran sí) i el PDECat (vuit; avui han votat quatre sí i els altres quatre s’han quedat fora, però divendres tots votaran que sí, tot i que només seran set) i els diputats de Nova Canàries i Coalició Canària. Aquestes formacions han recolzat els socialistes en anteriors processos d’aquesta renovació.