Judici al Tribunal Suprem

El Suprem ratifica la condemna per injúries via Twitter a Pilar Manjón

La sala considera inqüestionable el menyspreu i la humiliació a l'expresidenta de l'associació 11-M Afectats pel Terrorisme

Pilar Manjón, el febrer passat, a Madrid.

Pilar Manjón, el febrer passat, a Madrid. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna d’un any i mig de presó per un delicte d’humiliació a les víctimes del terrorisme a Tomás Santos Martín per difondre a Twitter missatges vexatoris contra Pilar Manjón, expresidenta de l’associació 11-M Afectats pel Terrorisme.

La Sala Penal el condemna igualment a indemnitzar Manjón amb 6.000 euros i, d’aquesta manera, confirma la sentència de l’Audiència Nacional del mes de desembre passat que va considerar provat que el maig del 2014 el tuitaire va difondre missatges com: “A Pilar Manjón li va tocar la loteria quan li van rebentar el fill. Quina puta”, “Imagino que el pare del fill de la Manjón no diu res perquè no se sap qui és....” o “M’alegra saber que, malgrat el teu problema ortogràfic, recolzes la puta prototerrorista de Manjón”.

Els magistrats van considerar llavors que va publicar aquests continguts al seu perfil personal "sabent que amb això ofenia greument i ocasionava una humiliació pública" a Manjón en qualitat de víctima de terrorisme i van afegir en la resolució que veien "difícil imaginar un contingut més feridor i ofensiu".

El tuitaireva recórrer al Suprem la sentència condemnatòria al·legant que no havia quedat demostrat que ell fos l’autor dels missatges enviats des dels comptes '@ARRIBA-AE', 'En estado de guerra' o des del perfil de Facebook '@BlasdeLezo'. Va assenyalar que no tenia cap relació amb aquests comptes i que tampoc s’havia pogut esbrinar que la IP, empremta digital que deixa l’enviament d’una informació per internet, tingués relació amb ell.

El Suprem repassa les dades incriminatòries objectives i verificables valorades per l’Audiència Nacional per vincular aquests comptes amb l’acusat i conclou que s’ajusten a les regles de la lògica i a les màximes de l’experiència davant la tesi exculpatòria de Santos Martín.

La resolució de l’alt tribunal explica que les primeres dades indiciàries que vinculen els perfils amb Santos Martín procedeixen de les manifestacions i convicció d’usuaris de la xarxa, que en uns casos són seguidors i en altres detractors de la persona que utilitza aquests perfils per injuriar o amenaçar subjectes vinculats amb l’esquerra política.

Menyspreu inqüestionable 

Els comentaris dels seus seguidors van conduir els investigadors a dos perfils de Facebook en els quals sí quehi havia dades objectives contrastables i verificables que darrere hi havia el tuitaire.

Notícies relacionades

Així mateix, el Suprem recorda que l’Audiència va considerar contradictori a la tesi exculpatòria de l’acusat el fet que en cap moment reaccionés contra cap de les persones que li atribuïen estar darrere dels perfils citats, identificació que també es va realitzar en el programa televisiu 'La Tuerka', en què li van atribuir ser la persona que utilitzava els perfils per a injúries a persones de l’entorn de l’esquerra política, ja l’any 2012.

Pel que fa al contingut humiliant i vexatori de les frases publicades per l’acusat respecte a Pilar Manjón, la Sala explica que ell mateix i la seva defensa van admetre en el judici que tenien un contingutd’inqüestionable menyspreu i humiliació per a una persona que ha patit de manera molt directa els efectes del terrorisme a través de l’atemptat perpetrat a Madrid l’11 de març del 2004, en què va morir el seu fill.