Anar al contingut

recerca

Sopar aviat redueix el risc de tenir càncer de mama i pròstata

Menjar tard afecta la salut segons un estudi de l'ISGlobal

Efe

Sopar aviat redueix el risc de tenir càncer de mama i pròstata

TORIN HALSEY

Sopar aviat o deixar un interval d’almenys dues hores abans d’anar-se’n al llit s’associa en els dos casos amb menys risc de càncer de mama i de pròstata, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Segons el treball, que publica la revista 'International Journal of Cancer', les persones que sopen abans de les 21.00 hores o esperen almenys dues hores abans d’anar-se’n a dormir tenen prop d’un 20 % menys de risc d’aquests tipus de càncer que les que ho fan després de les 22:00 hores o les que se’n van a dormir immediatament després de sopar, respectivament.

L’investigador de l’ISGlobal Manolis Kogevinas ha destacat que, fins ara, els estudis en persones sobre alimentació i càncer s’havien concentrat en els patrons de la dieta, analitzant, per exemple si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o bé establint relacions amb la quantitat d’aliments i l’obesitat. No obstant, no s’havia parat atenció a altres factors que formen part d’un acte tan quotidià com menjar: les hores d’ingesta i les activitats que es duen a terme abans i després, segons Kogevinas.

"L’evidència recent en estudis experimentals indica que el moment de menjar és important i mostra que fer-ho tard afecta la salut", ha assenyalat l’investigador.

La feina nocturna

L’objectiu d’aquest estudi va ser avaluar si els horaris dels àpats i de son poden estar relacionats amb el risc de patir càncers de mama i de pròstata, que són dos dels càncers més comuns al món i que més es relacionen amb la feina nocturna i la disrupció circadiana o alteració del rellotge biològic.

En el marc del projecte MCC-Spain, cofinançat pel Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), els investigadors van avaluar dades de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama i de 872 homes i 1.321 dones seleccionades a l’atzar en centres de salut primària de diferents punts d’Espanya.

L’anàlisi la van fer a partir de dades recollides en entrevistes sobre els horaris de menjar, son i cronotip i un qüestionari sobre hàbits d’alimentació i compliment de les recomanacions de prevenció del càncer. "El nostre estudi conclou que seguir patrons diürns d’alimentació s’associa amb menys risc de càncer", ha resumit Kogevinas.

Per l’investigador, aquests resultats "remarquen la importància de tenir en compte el ritme circadià en els estudis sobre dieta i càncer". A més, si es confirmen aquests resultats, "tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats". "Això tindria especial repercussió en cultures com les del sud d’Europa, on se sopa tard”, ha afegit.

Metabolisme 

Dora Romaguera, investigadora de l’ISGlobal que també ha participat en el treball, considera que "és necessari fer més estudis en persones per conèixer el perquè d’aquests resultats, però tot apunta que l’hora d’anar a dormir afecta la nostra capacitat de metabolitzar el menjar".

L’evidència científica actual en animals mostra que l’horari de les ingestes d’aliments té "implicacions profundes en el metabolisme dels aliments i en la salut", ha conclòs Romaguera.