l'estafa del caixer automàtic

Detingut al Prat a un grup d'estafadors de targetes de crèdit

Els Mossos d'Esquadra van arrestar el 23 de juny passat tres delinqüents que utilitzaven la tècnica del 'scalping'

S'apropaven a les víctimes, esbrinaven el PIN i després els robaven les targetes o les llibretes per treure diners

a

a

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents de la divisió d’investigació criminal dels Mossos d’Esquadra adscrits a la comissaria de Cornellà de Llobregat van detenir el 23 de juny passat al Prat de Llobregat tres membres d’un grup criminal que es dedicava a cometre estafes i furts amb targetes de crèdit i llibretes bancàries de les quals prèviament esbrinaven el PIN, un mètode que es coneix com a ‘scalping’.

Els lladres s’apropaven a les víctimes, principalment persones de la tercera edat o pensionistes, fingint ajudar-los o per preguntar alguna cosa en el moment en què es trobaven traient diners en un caixer o realitzant algun pagament en un establiment comercial. Aconseguien així el número secret PIN i després robaven la targeta o la llibreta. Posteriorment es desplaçaven a un caixer i retiraven l’import màxim permès tantes vegades com els fos possible o fins que la víctima se n’adonava i anul·lava la targeta o llibreta.

Un grup organitzat

Els responsables de la investigació treballaven en el cas des de principis d’any, quan es van detectar diversos robatoris amb aquest sistema a la zona sud de l’àrea metropolitana de Barcelona. La policia creu que es tracta d’un grup organitzat internacional que es desplaça per diversos països d’Europa, ja que algun dels detinguts havien estat fitxats per delictes similars en altres parts. 

Les indagacions han portat a establir que el grup van cometre almenys catorze delictes d’aquestes característiques, amb què haurien aconseguit un botí de 15.000 euros. Gairebé la meitat dels diners (uns 7.000 euros) els enviaven a familiars de confiança del grup a Romania, i per això no tenien mai els diners robats a sobre.

Notícies relacionades

Es creu que la banda pot estar formada per almenys deu persones, de les quals tres o quatre sempre són els mateixos que cometen els delictes i la resta són col·laboradors que actuen de forma rotatòria. El grup se solia allotjar en apartaments turístics, aparthotels o en hotels de municipis de gran afluència turística, i feien estades curtes.

Els detinguts, de 45, 31 i 29 anys d’edat i de nacionalitat romanesa, van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta a l’espera de fer noves detencions de membres del grup.